Ayasofya’da biletli giriş karmaşası: Müslüman turist de para ödeyecek mi?

Ayasofya'ya giriş karmaşası sürerken, yabancı uyruklu Müslümanların 'Kelime-i Şehadet' getirerek para ödemeden namaz kılabilmesi önerisi getirdi.

  • ü
  • 17 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

Ayasofya'ya giriş karmaşası sürüyor. (FOTOĞRAF: OZAN KÖSE / AFP)

Ayasofya Camii’ne girişte yabancı turistlere 25 euroluk bilet şartının getirilmesinin ardından karmaşa sürüyor. Ana kapıyı kullanamayan yabancı uyruklu Müslüman turistler bu kapsamda Ayasofya’nın üst katını gezdikten sonra ibadet etmek istedikleri takdirde görevlilere bu isteklerini belirtiyor ve alt kata inerek namaz kılabiliyor. Yeni uygulamaya göre; Malezya, Katar ya da Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden gelen turistler Müslüman olduğu halde Ayasofya’da namaz kılabilmek için 25 euro ödüyor. Sosyal medyada birçok kişi ibadet dışında tarihi mekânı gezmek isteyen yerli turistlerin Müze Kart’la camiyi gezebilmesi, yabancı uyruklu Müslümanların ise Mescid-i Aksa örneğinde olduğu gibi Kelime-i Şehadet getirerek para ödemeden namaz kılabilmesi önerisi getirdi.

BAKANLIK SUSKUN

Ayasofya Camii’ndeki yeni uygulamayla birlikte ortaya çıkan soru işaretlerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ise henüz bir açıklama yapmadı.

GİRİŞ MÜSLÜMAN TURİSTE DE 25 EURO

UNESCO’nun tavsiyesi üzerine Ayasofya için düzenlenen ‘ziyaretçi yönetim planı’ uygulaması 15 Ocak’ta başladı. Yabancı turistlere UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi yapıya girişlerine bilet şartı getirildi. Öte yandan Ayasofya Camii’ne ibadet amacı dışında gezmek için gelen turistlere yönelik uygulama birçok birçok soruyu yanıtsız bıraktı. Uygulamanın ardından sosyal medyada en çok, camiye ibadet dışında giden yerli turistlerin ya da yabancı uyruklu Müslüman turistlerin nasıl giriş yapacağını sorguladı.

YABANCI MÜSLÜMAN TURİSTLER NE OLACAK?

Karar’ın aktardığına göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı açıklamada Ayasofya’nın ibadet alanının Türk vatandaşlarına ücretsiz olacağını, turistik ziyaret amacıyla gelen yabancıların ise 25 euro ödeyeceği belirtmişti. Uygulamanın ardından Türk vatandaşları Ayasofya’nın Sultanahmet Meydanı tarafındaki ana kapısından ibadet alanına kimlik göstermek şartıyla ücretsiz girebiliyor. Türk vatandaşı olmayanlar ise Bab-ı Humayun tarafında yeni inşa edilen kapıdan, kapının karşısındaki bilet gişetinden 25 euroluk bilet satın alarak giriş yapabiliyor.

MESCİD-İ AKSA ÖNERİSİ

Diğer taraftan sosyal medyada Ayasofya Camii’ne girişlerde yabancı Müslüman turistlerle ilgili ortaya çıkan soru işaretlerinde Mescid-i Aksa örneği gündeme geldi. Müslümanlar için önemli bir ibadethane olan Mescid-i Aksa’da da yerli halk yani Müslüman Filistinliler İşgalci İsrail’in baskısı uygulamadığı dönemlerde ibadet için belirli vakitlerde giriş yapabiliyordu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Yabancı turistler ise yine İsrail yönetiminin izin verdiği saatlerde Mescid-i Aksa’yı ziyaret edebiliyor. Mescid-i Aksa’daki Müslüman güvenlikler ise ibadethanenin Müslüman halka açık olduğu dönemlerde İsraillilerin ya da yabancı turistlerin ibadet alanına girişini engellemek için Kelime-i Şehadet getirme uygulamasına başvuruyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com