Ayasofya, gezmek isteyen Türk vatandaşlarına müze: Üst kata giriş 825 lira

Ayasofya'ya gezmek için giden Türk vatandaşları da tıpkı turistler gibi 25 euro karşılığında 825 lira ödemek zorunda. Bu bilgiyi AKP yanlısı yazar da teyit etti.

  • ü
  • 22 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

Tourists visit Hagia Sophia, in Istanbul, on July 26, 2020, after the official opening ceremony for Muslim prayers since the controversial reconversion of the iconic Istanbul cathedral into a mosque. Turkey on July 25, lambasted Greek statements against the move to convert Hagia Sophia back into a mosque after the first Muslim prayers were held in the Istanbul landmark. The Council of State, the highest administrative court, on July 10, 2020 unanimously cancelled a 1934 decision by modern Turkey's founder Mustafa Kemal Ataturk to turn it into a museum, saying it was registered as a mosque in its property deeds. (Photo by BULENT KILIC / AFP)

Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’ya gezmek için giden Türk vatandaşları da tıpkı turistler gibi 25 euro karşılığında 825 lira ödedi. Bileti alan bir Tük vatandaşı caminin üst katlarına giriş izni aldı. Sosyal medyada paylaşılan gezi biletine ‘Ayasofya müze mi, cami mi?’ yorumları yapıldı.

Yeni uygulamaya eleştirilerin hedefi olurken, AKP yanlısı Milat Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Özlem Doğan, 25 Euro’luk (823 TL) ücreti ödeyerek Ayasofya’nın turistlere ayrılan bölümüne girdi. Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Doğan “Malum 86 yıl sonra müze esaretinden kurtulan Ayasofya’yla alakalı haberler de sık sık yapılıyor. Geçen hafta Ayasofya’nın üst katı 25 Euro karşılığında turistlere açıldı. Türk vatandaşlar da 25 Euro karşılığında Ayasofya’yı gezebilecek” ifadelerini kullandı.

‘MADEM CAMİ, NEDEN PARA ÖDEYİP GİRİYORSUN?’

Doğan’ın 825 liraya yakın bir ücret ödeyerek müzeye Türk yurttaşların da girebildiğini duyurmasına yorum yağdı. Birçok sosyal medya kullanıcısı Doğan’a “Camiye neden para ödeyip giriyorsun?” sorusunu yöneltti.

Doğan gezi biletini gösterdiği videosunda “An itibarıyla Ayasofya Camii’ndeyim. 25 Euro karşılığını TL olarak ödeyip biletimi aldım, üst kata girdim. Giremiyoruz diyenlere duyurulur” mesajını paylaşmıştı.

TUR REHBERİ DE TEYİT ETTİ

Öte yandan profesyonel tur rehberi Talha Uğurluel, Ayasofya caminin üst katının Türklere yasaklandığını açıkladı.

Uğurluel, “Üst kat yabancıların, alt kat Müslümanların. Türk Vatandaşları parayla bile üst kata giremiyor. Böyle bir şey olur mu ya? Ağzımı zor tutuyorum. Bir Yunan, üst katı kurtardık sıra altta derse ne yapacağız?” ifadelerini kullandı.

‘ANADOLU AJANSI DA ÜST KATA ÇIKTI’

Anadolu Ajansı muhabiri kısıtlama olmadan Ayasofya Camii’nin yasak olduğu iddia edilen bölümünü ziyaret ettiğini söyledi. Ayasofya-ı Kebir Camii’nin harim bölümü, ibadet amacıyla halka açık, üst kat ise yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

BAKANLIK NE DİYOR?

Ayasofya Camii’ne getirilen yeni uygulamayla birlikte ibadet etmek isteyenlerle mekanı turistik olarak gezmek isteyen yabancı turistlerin girişleri ayrıldı. Turist girişinin ücreti 25 Euro oldu. Ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, namaz kılmak isteyen yabancıların namaz kılınan girişinden ücretsiz alınacağını, gezmek isteyenlerin ise ücretli kapıdan giriş yapabildiğini duyurdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com