İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Fırat Epözdemir, dört gün önce gittiği Strasbourg’da katıldığı Avrupa Konseyi Savunmanlar Toplantısı dönüşünde dün İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.
Epözdemir’in avukat görüş hakkı kısıtlanırken dosyaya da gizlilik kararı getirildi.
Canan Coşkun’un Artı Gerçek‘te yayınlanan haberine göre; savcılıktan yapılan açıklamada Epözdemir’in gözaltına alınmasında ‘DİREN CİZRE” isimli WhatsApp grubundaki yazışmaları gerekçe gösterildi. Ancak, söz konusu WhatsApp grubu ile ilgili soruşturmanın geçtiğimiz yıl kapandığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre, Epözdemir’in bulunduğu uçak havaalanına indikten sonra uçakta ismi anons edilerek kabin ekibine kendisini tanıtması istendi. Uçaktan inişte polisler Epözdemir’i gözaltına alındı. Epözdemir’in ofisinde yapılan aramada dava dosyaları arandı, UYAP e-imzasına da el kondu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında adı geçen WhatsApp grubuna yönelik daha önce soruşturma yürütüldüğü ve takipsizlik kararıyla sonuçlandığı ortaya çıktı.
27 avukata “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasının yöneltildiği soruşturma 10 Eylül 2024’te kapandı, takipsizlik kararı da kesinleşti.
Avukat Fırat Epözdemir’in gözaltına alınmasına tepki gösteren avukatlar bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.
78 baronun toplu açıklamasında “Biz, imzacı barolar olarak adaletin herkese eşit ve tarafsız şekilde işlemesinin, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin korunması adına vazgeçilmez olduğunu hatırlatıyoruz” denildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
İstanbul Barosu’nun açıklamasında da sürecin başlangıcında, İstanbul Barosu’nun Anayasa ve Avukatlık Kanunu’ndan doğan görevleri çerçevesinde yaptığı bir açıklamanın gerekçe gösterilerek baro yönetimine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Bu soruşturmanın ön koşulu olan Adalet Bakanlığı izninin de günler sonra alındığı belirtildi.