Anayasa Mahkemesi: ‘Bijî Serok Apo’ demek ifade özgürlüğü

Anayasa Mahkemesi, "Bijî Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganlarını düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna karar verdi. Mahkeme, başvurucuya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, tespit edilen ihlalin sonucun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

  • ü
  • 14 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’yle tokalaşması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla “yeni bir çözüm süreci mi olacak” tartışması yaşanırken Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çekici bir karar geldi. Yüksek Mahkeme, “Biji Serik Apo” (Yaşasın Başkan Apo) ve “PKK halktır, halk burada” sloganlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganları ve “Çerxa Şoreşe” şarkısı nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen hapis cezası davasında “düşünce ve ifade özgürlüğü” ihlali kararı verdi.

Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre; Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Haziran 2014’te “Çerxa Şoreşe” şarkısına eşlik eden, “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganlarını atan M.N.T.’ye hapis ve para cezası vermişti. Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin, AYM’ye 11 Şubat 2022’de “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali” talebiyle bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, Tekin’in başvurusunu kabul ederek, ihlal kararı verdi.

Kararda, propaganda suçunun soyut tehlike suçu olarak kabul edilmesinin başta ifade özgürlüğü olmak üzere anayasal hak ve özgürlükler üzerinde bir baskı oluşturma potansiyeli olduğuna dönük AYM’nin çok sayıda kararının bulunduğuna dikkat çekildi. Kararda, bir propaganda faaliyetinin cezalandırılabilmesi için olayın somut şartlarında belirli oranda tehlikeye neden olduğunun gösterilmesi gerektiği aktarıldı.

‘ÖCALAN MEŞRU AKTÖRDÜR’ KARARI HATIRLATILDI

Kararda, AYM’nin “terör eylemlerinin failini öven ve dolayısıyla terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerine başvurmayı teşvik eden mesajlar olarak değerlendirilmediği” yönündeki kararları hatırlatıldı.

Kararda, AYM’nin daha önce “Çerxa Şoreşe” marşına dair daha Meki Katar hakkında verdiği ihlal kararına işaret edildi. Kararda, Katar hükmünde yer alan “bahse konu marş ve sloganın şiddeti yaymasının muhtemel olduğuna, potansiyel olarak tehlikeli bir etkisi olduğunu gösteren bir delil gösterilmediği ve şiddeti teşvik edecek nitelikte de olmadığına” dönük değerlendirme hatırlatıldı.

‘RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜLSE BİLE…’

Kararda, “marş vasıtasıyla kamuya aktarılan görüşlerin başkaları açısından değersiz, yararsız, kışkırtıcı veya rahatsız edici görülse bile kişilerin sübjektif değerlendirmelerinden bağımsız olarak ifade özgürlüğünün korumasında olduğu, öznel değerlendirmeler veya varsayımlarla kişilerin cezalandırılmasının ve düşünce açıklamalarına bu şekilde müdahale edilmesinin temel hakkı ihlal edeceği” tespitini yapıldı.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ’

AYM, Tekin hakkında verilen mahkûmiyet kararının zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık gelmediği ve Tekin’in Anayasa’nın 26’ncı Maddesi’nde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, başvurucuya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, tespit edilen ihlalin sonucun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar vererek, dosyayı Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Oy çokluğuyla alınan karara, üyeler Yıldız Seferinoğlu ve Ömer Çınar muhalif kaldı.

NE OLMUŞTU?

AYM 2008 yılında aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) üye ve yöneticileri, çeşitli dernek üye ve yöneticileri ile düzenlenen “Sayın Öcalan” kampanyası kampsamında “Sayın Öcalan”, “Bijî Serok Apo” “PKK halktır halk burada” sloganları nedeniyle Hanefi Biçimli verilen cezanın “düşünce ve ifade özgürlüğü” ihlali yönünde olduğuna karar vermişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com