Almanya’dan ‘tehdit’ raporu: MİT yerine ‘Türk istihbarat servisleri’ vurgusu

Almanya Türk istihbarat faaliyetlerini mercek altına aldı. İç istihbarat BfV'nin raporuna göre Türk istihbarat servisleri Almanya'da 'yüksek yoğunlukta' faaliyet gösteriyor. Raporda MİT yerine çoğul olarak 'Türk istihbarat servisleri' ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

  • ü
  • 19 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Almanya’nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) 2023 raporuna göre, Türkiye istihbaratı Almanya’da casusluk faaliyetleri yürütüyor.  BfV’nin raporunun, “Türkiye Cumhuriyeti’nin İstihbarat Servisleri” başlığı altında yer alan ifadeler dikkat çekici. Raporda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ismine hiçbir şekilde yer verilmedi ve bunun yerine “Türkiye Cumhuriyeti’nin İstihbarat Servisleri” ifadesi çoğul bir şekilde kullanıldı.

Bu servislerin, Almanya’da AKP hükümetine muhalif birey ve derneklere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüklerine dikkat çekilirken, öncelikli hedefleri arasında Gülen yapılanması gibi Türkiye’nin “aşırılık yanlısı” ya da “terör örgütü” olarak sınıflandırdığı yapılar ile Avrupa Birliği (AB) ve ABD’de de terör örgütleri listesinde yer alan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) yer aldığı aktarıldı.

‘ALMANYA İÇİN BİR TEHDİT’

DW Türkçe’nin haberine göre, raporda Almanya’da casusluk, istihbarat kaynaklı siber saldırılar ve kanunsuz nüfuz operasyonlarında yer alan başlıca aktörler arasında Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti olarak sıralanıyor. Ayrıca bu devletlerin istihbarat servislerinin yürüttükleri faaliyetlerin “Almanya ve Alman çıkarları için bir tehdit oluşturduğu” ifade ediliyor.

408 sayfalık raporda, Türk istihbaratının da Almanya’da yürüttüğü istihbarat ve nüfuz etme faaliyetleri mercek altına alındı.

Casusluk faaliyetlerinin sadece bilgi edinmek için değil, aynı zamanda söz konusu ülkelerin muhalif olarak sınıflandırdıkları grupları Almanya’da izlemek, gözetlemek ve nüfuz etmek için yürütüldüğü belirtildi.

Raporda, MİT yerine “Türkiye Cumhuriyeti’nin İstihbarat Servisleri” ifadesi kullanıldı. Bu yapıların, Türk hükümetine, Cumhurbaşkanına ve partisi AKP’ye, “hükümet politikalarını uygulamak, iç güvenliği muhafaza etmek ve bilgi toplamak için hizmet ettiğine” vurgu yapıldı.

MİT ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın isimlerinin raporda yer almaması dikkat çekti.

BfV, Türk istihbarat servislerinin Almanya’yı “yüksek öncelikli hedefler” arasında gördüğüne, bu yapıların Almanya’ya nüfuz etme faaliyetleri yürüttüğüne işaret etti.

AKP’YE MUHALİF BİREYLERE KARŞI CASUSLUK

Bu servislerin, Almanya’da AKP hükümetine muhalif birey ve derneklere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüklerine dikkat çekilirken, öncelikli hedefleri arasında Gülen yapılanması gibi Türkiye’nin “aşırılık yanlısı” ya da “terör örgütü” olarak sınıflandırdığı yapılar ile Avrupa Birliği (AB) ve ABD’de de terör örgütleri listesinde yer alan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) yer aldığı aktarılıyor.

Türkiye’nin Almanya’da odaklandığı bir diğer alan ise “Almanya’daki ekonomik, siyasi, askeri ve teknolojik konular ve bunların AB ve NATO içindeki rolü” olarak ifade ediliyor.

Raporda, Almanya’daki Türk nüfusunun yoğunluğuna, çok sayıda Türk kurum ve kuruluşu ile çok sayıda diplomatik temsilciliğin varlığına işaret ediliyor, “Bunlar, Türk istihbarat servislerine gizli bilgi toplama konusunda elverişli fırsatlar sunmaktadır” deniliyor.

“Türkiye’de de Türk makamları Alman diplomatik misyonlarının üyelerine odaklanmaktadır” bilgisinin paylaşıldığı BfV raporunda ayrıca, Türk istihbarat servislerinin Almanya’daki Türkiye kökenli derneklere nüfuz etme faaliyetleri yürüttüğü, bunun da Almanya’daki siyasi iradenin oluşum süreçlerini ve siyasi karar alma süreçlerini etkileme hedefi güttüğü belirtiliyor.

Alman iç istihbarat teşkilatı raporunda, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne (UID) de yer verildi. 2004’te kurulan ve merkezi Köln’de bulunan UID için “devlete, daha doğrusu hükümete yakın” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com