SDG Komutanı Mazlum Abdi'yle görüşen Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Tobias Tunkel, Rojava için değişim fırsatının doğduğunu ifade ederek, "Müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün" dedi. Rojava Kürtlerinin Şam ile diyalog kurması gerektiğini kaydeden Tunkel, Kürtler arası birliğin de sağlanması gerektiğini söyledi.
Üst düzey Alman diplomat Tobias Tunkel, Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye) için değişim fırsatının doğduğunu ve Kürtlerin haklarının korunmasının en iyi yolunun yeni Şam yönetimiyle diyalogdan geçtiğini vurguladı. Yıllar sonra Rojava’yı ziyaret eden ilk Alman yetkili olan Tunkel, Kürtler arası birliğine de dikkat çekti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Yetkilisi Tunkel, söz konusu açıklamayı Rojava’ya giderek, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yle görüştükten sonra yaptı.
Tunkel, SDG ile Beşar Esad yönetimini deviren Heyet Tahrir Şam yönetimi arasında acil çözüm bekleyen kritik konuların doğrudan ele alınması gerektiğini belirtti.
Tunkel, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada “Suriye Kürtlerinin hakları ve çıkarları en iyi şekilde Şam ile diyalogda güvence altına alınabilir. Mazlum Abdi’yle görüşmemde
SDG ve HTŞ arasındaki doğrudan temaslarda ele alınması gereken acil konulardan bahsettim” dedi.
Tunkel devamında “Ayrıca IŞİD’e karşı devam eden ortak çabaları da tartıştık” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda bölgeden görüntülü bir açıklama yapan Tunkel, şunları söyledi: “Kürtlerin kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye’de iki gün geçirdik. Yıllar sonra buraya gelebilmiş Almanya’nın ilk yetkilileriyiz. Suriye’nin bu bölgesi, Esad rejimi, IŞİD’e karşı mücadele ve Türkiye ile süregelen gerginliğin izlerini taşıyor. Ancak şimdi Kuzeydoğu Suriye için değişim fırsatı doğuyor. Ayrılıkları-bölünmeleri aşmak, yoksulluğu yenmek ve Suriye’de müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün. Bunun için ulusal diyaloğa güçlü bir Kürt sesiyle katılmak gerekiyor ve bu diyalog hemen başlamalı. Kamışlo, Haseke ve Derîk’te, Kürt toplulukları, sivil yardım kuruluşları ile konuştuğumuz konu buydu.”
ABD, Almanya ve Fransa’nın başını çektiği ülkeler, SDG ile HTŞ yönetimi arasında bir anlaşma sağlanması için arabuluculuk yapıyor. Ayrıca Fransa ve Almanya’nın dışişleri bakanları, önceki haftalarda Şam’a yaptıkları ziyarette, SDG’nin siyasi sürece dahil edilmesini ve Suriye ordusuna entegre edilmesini istediklerini açıklamıştı.
Mazlum Abdi de HTŞ lideri Colani’yle görüştüğünü ve henüz bir anlaşma sağlanmasa da toplantının olumlu geçtiğini söylemişti.
Aynı zamanda Kürtler arası birliğin sağlanması için görüşmeler de sürüyor. Mazlum Abdi bu kapsamda Erbil’e giderek KDP lideri Mesud Barzani’yle bir araya gelmişti.