AKP’nin tasarısı netleşiyor: 30 günde sahiplenilmeyen köpek uyutulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine harekete geçen AKP kurmayları, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin “uyutulması”nı öngören yasa teklifi için çalışma başlattı.

  • ü
  • 22 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

AKP, sokak hayvanları ile ilgili yeni düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanıyor. Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanıyor. Plana göre sahiplenilmeyen sokak köpekleri uyutulacak.

BBC’den Ayşe Sayın’ın haberine göre AKP kurmayları, maliyetinin yüksek olması, ilgili bakanlıklar ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu, barınak yetersizliği gibi nedenlerle kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılmasının yıllar alacağını, kısırlaştırılsalar bile saldırganlık sorunun çözülemeyeceği gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye gerek duyulduğu görüşünü savunuyorlar.

Sokak köpeklerinin “hayati tehlike” oluşturduğuna dikkat çeken bir parti yöneticisi, konunun “toplum sağlığı” sorununa dönüşmeden böyle bir önlem alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

SAHİPLENDİRME İLANI YAYINLANACAK

AKP’nin hazırlığını sürdürdüğü yasa teklifine göre öncelikle başıboş hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılacak. Bu kapsamda belediyelerin barınaklarındaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek, internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak.

30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler, iğne ile ilaç verilerek uyutulacak. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara alınacak yeni hayvanlar için de aynı süreçler işletilecek.

‘SAHİPLENDİRİLENLER İZLENECEK’

Sahiplendirme ile sahiplendirilen hayvanlar ise çip takılarak Tarım Bakanlığı tarafından takip edilecek.

Sahiplenen kişinin yeniden sokağa bırakması veya hayvana karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde ise Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki yaptırımlar uygulanacak. Teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com