‘AKP’nin 23. yıl kutlamalarında coşku değil mahcubiyet göreceksiniz’

Gazeteci Sedat Bozkurt, AKP'nin kuruluş ilkelerine ve parti programına aykırı ne varsa yaptığını belirterek, "Parti programıyla ilgisi olmayan, kurucular kurulunun yarısının partiden ayrıldığı AKP 23’üncü yılını kutluyor. Kutlamalarda coşku görmeyeceksiniz, dikkatli bakarsanız mahcubiyet göreceksiniz..." dedi.

  • ü
  • 11 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Gazeteci Sedat Bozkurt, 14 Ağustos 2002 yılında Erdoğan’ın konuşmasıyla kuruluşunu ilan eden AKP’nin 23 yıllık iktidarı ülkedeki çocukların yüzde 20’si beslenme yetersizliği yaşadığını, çocukların yüzde 25’inin okula aç gittiğini belirtti. AKP’nin kuruluş yıldönümü etkinlerinde çoşku yerine dikkatli bakıldığında bir mahcubiyet görüleceğini ifade etti.

Bozkurt, Kısadalga’da ‘Nereden nereye? AKP’nin 23 yılı’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Bozkurt, AKP’nın kuruluşunu 14 Ağustos 2002 günü Erdoğan’ın konuşmasıyla ilan ettiğini belirterek, konuşmadaki şu ifadelere yer verdi: ” Bugün Türk siyaset hayatına lider oligarşisinin çöktüğü gün olarak tekelci bir anlayışa dayanan liderlik anlayışının yerine kolektif aklın temsilcisi olan bir anlayışın yerleştiği gün olarak geçecek.

Bugün, Türk siyaset tarihine parti içi demokrasi geleneğinin yalnızca bir kuru temenni olarak değil, aynı zamanda da bir zihniyet değişikliği ve zorlayıcı tüzük kuralları biçiminde egemen olduğu gün olarak geçecek.

Bugün, Türk siyaset tarihinde her yönüyle şeffaf, seçmenin sorgulamasına ve denetimine açık yepyeni bir siyasal örgütlenme modelinin kurulduğu gün olarak geçecek.

Bugün, Türk siyaset tarihine, hizmete sevdalı insanların kurduğu AK Parti’nin doğum günü olarak geçecek.

Ve bu günden sonra Türkiye’mizde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

‘SÖYLENENLERİN HİÇ BİRİ YOK’

Aradan geçen 23 yılın sonunda AKP’nin çekilen röntgen filminde burada söz edilenlerden hiçbirinin var olmadığını net bir biçimde görüleceğini kaydeden Bozkurt, “Burada söz edilen parti tüzüğü, ilk seçim sonrasından başlanarak her kurultayda değiştirildi. Demokratik niteliği o kadar aşındırıldı ki Yargıtay bile 12 Eylül döneminin siyasi partiler yasasından bile geri gittiği için partiyi uyarmak zorunda kaldı, tüzük mahkemelik oldu. Kurulduğunda Millî Görüş gömleğini çıkarmış, AB’ye tam üyelik hedefini önüne koyan bir AKP vardı ve kendine uzun süre politik bir kimlik oluşturmadı. Yaptıklarıyla bu eksikliği giderme derdindeydi. Bu süreçte Sosyalist Enternasyonal’den davet bile aldı.” ifadesini kullandı.

‘PARTİ PROGRAMI AKP’NİN İZLEDİĞİ POLİTİKAYI ELEŞTİREN BİR METİN’

Parti kurucularının yarısının partide olmadığını kaydeden Bozkurt, “Uzun bir süre önce partinin sitesinde bulunamayan parti programı, yerini almış. AKP’nin parti programı bugün AKP’nin izlediği siyaseti temelden eleştiren bir metindir. Ve bu parti programını yazan 11 kişilik ekipten sadece 1 kişi AKP içindedir. O da parti programına sahip çıkarken partinin bugünkü konumu net eleştiren Hüseyin Çelik’tir.” dedi.

Bozkurt parti programını başlangıç kısmında “Partimiz bu vasfıyla tüm vatandaşlarımızı cinsiyetleri, etnik kökenleri, inançları ve dünya görüşleri ne olursa olsun ayırım yapmaksızın kucaklamaktadır” ifadesinin yer aldığına işaret ederek, programda yer alan bazı maddeleri şöyle sıraladı:

“Partimizin iktidarında, başta bakanlar olmak üzere tüm atamalarda, ehliyet ve liyakat esas alınacaktır.

* Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler açık, net ve anlaşılabilir bir biçimde belirtilecektir.

* Kuvvetler ayrımı ilkesi hassasiyetle uygulanacaktır. Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında ve denge denetim sağlanacaktır.

* Anayasanın ve kanunların herkesi bağlayıcılığına dair ilke titizlikle uygulanacaktır

* Demokrasilerin temel niteliklerinden biri olan toplantı ve gösteri özgürlüğünün etkili kullanılması için gerekli hukuki düzenlemeleri gerçekleştirecektir.”

‘ÜLKE HER ALANDA GERİ GİTTİ’

Bozkurt, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“2002 yılında Türkiye basın özgürlüğünde 100’üncü sıradaydı, 2005’te 98’inci, 2023’de 180 ülke arasında 165, 2024’de ise 158’inci oldu. Bir yılda 7 basamak ilerlemesi sizi yanıltmasın. Bu alttaki ülkelerin kötü performansıyla oldu. Bu arada 1 milyon siteye erişim engeli getirildi. Haberlere getirilen erişime ilişkin yapılan haberlere bile erişim engeli getirildi. Bu sansür yöntemi o kadar yaygınlaştı ki sinema oyuncusunun, yani kamuya mal olmuş bir ismin sevgilisiyle fotoğrafına bile erişim engeli getirildi. Oysa parti programının en uzun paragrafı bu uygulamalara itiraz eden bir medya özgürlüğünden bahsediyor.

AKP’nin 23 yıllık tarihinin 22 yılı, mutlak iktidarda ve Erdoğan yönetiminde geçti. OECD’nin tespitine göre ülkedeki çocukların yüzde 20’si beslenme yetersizliği yaşıyor, 6,5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk içinde. Bu çocukların yüzde 25’i okula aç gidiyor. Bu tablo kutlanacak bir duruma işaret etmiyor. Burada başka bir duygu gerekli.

‘KUTLAMALARDA COŞKU OLMAYACAK….’

Parti programıyla ilgisi olmayan, kurucular kurulunun yarısının partiden ayrıldığı AKP 23’üncü yılını kutluyor. Kutlamalarda coşku görmeyeceksiniz, dikkatli bakarsanız mahcubiyet göreceksiniz… Orada kurulacak “nereden nereye” ile başlayan cümleler sizi yanıltmasın. Geldiğimiz yer orada söylenen yer değil, 23 yıl önce geleceklerini söyledikleri yer hiç değil…

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com