Aile hekimleri 'eziyet yönetmeliği' dedikleri ve 1 Kasım'da yürürlüğe giren uygulamaya karşı iş bıraktı. "Sahadan bihabersiniz. Bizi hasta ile karşı karşıya getiriyorsunuz. Yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş verilip onu da saçma performans kriterleriyle ölçüyorsunuz" diyen hekimlerin eylemi 5 gün sürecek.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için iş bırakan aile hekimleri dün 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı.
Sağlık Bakanlığı’nın itiraz edilen yönetmeliği ısrarla uygulamaya koyduğunu belirten aile hekimliği çalışanları “Hasta ile bizi karşı karşıya bırakıyorsunuz. Tükenmişlik yüzünden gencecik insanlar canına kıyıyor. Hem yönetmeliği hem kanun teklifini geri çekin” dedi.
Aile hekimleri, Türk Tabipleri Birliği (TBB) ile sağlık alanında faaliyet gösteren sendika ve derneklerin oluşturduğu 14 örgütün iş bırakma kararı doğrultusunda 81 ili kapsayacak şekilde iş bırakma eylemi dün başlattı.
İstanbul’da soğuk ve yağışlı havaya karşın Çemberlitaş’taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen hekimler burada açıklama yaptı. Birlik ve Dayanışma Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, hastalara randevu verilemeyen, tetkik ve ameliyatlar için aylar sonrasına sıra verildiği sağlık sisteminde 2. ve 3. basamak sisteminin çöktüğünü, bu eziyet yönetmeliği ile birinci basamağın da çökeceği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığına seslenen Dr. Mehlepçi, “Sahadan bihabersiniz. Bizim koltuk korkumuz yok, istifalarımız cebimizde” diye konuştu. Mehlepçi, bu yönetmelikle ebe hemşirelerin yok sayıldığını, yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş verilip onun da saçma performans kriterleriyle kesintiye uğratıldığını söyledi. Mehlepçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu eziyet yönetmeliğiyle bizi daha fazla değersizleştiriyor, meslek onurumuzu ayaklar altına alıyorsunuz. İzne çıkmayın, hasta olmayın, daha çok çalışın, daha az kazanın. Yaratığınız tükenmişlik sarmalı yüzünden gencecik meslektaşlarım canlarına kıyıyorlar, duymuyorsunuz.
Hastalarımıza antibiyotik, ağrı kesici ,grip ilacı, mide ilaçlarını artık ödemiyoruz diyemiyorsunuz, yazarsanız aile hekiminin maaşından keseriz diye bizleri tehdit ediyorsunuz. Hem hasta ile bizi karşı karşıya bırakıyor, hem de gariban halkın sağlık hakkını gasp ederek, ekonomik krizin faturasını vatandaşlarımızın tedavisinden çıkarıyorsunuz…”
Defalarca tekrarlamalarına rağmen sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmadığını belirten Mehlepçi, “Pişkin pişkin sağlıkta şiddet tüm dünyada var diyorsunuz. Soruyoruz size, hangi Avrupa ülkesinde bu kadar hekim öldürüldü? Koruyucu sağlığın temeli olan aşıyı bile tedarik edemiyorsunuz. Çocukların sağlığını sülükle mi koruyacaksınız? Sağlıkta ölüşüm programından vazgeçin diyoruz, duymuyorsunuz…” dedi.
Sağlık emekçileri, beş temel talebi şöyle sıraladı:
Aile Hekimleri 5 gün iş bırakacak
AKP, Meclis’e sundu: Muayene katılım payı 10 kat artıyor, raporlar ücretli oluyor