AİHM, Türkiye’yi yine mahkum etti: 4,6 milyon TL tazminat ödenecek

AİHM, Türkiye’ye karşı yine çok sayıda ihlal kararı vererek toplamda 121 bin 740 euro tazminat ödenmesine karar verdi. Cezaevinden gönderilen mektupların UYAP'a yüklenmesini de hukuka aykırı bulan AİHM, dosya hakkında ihlal kararı verdi. İhlal kararı verilen dosyalar için 121 bin 740 euro (4 milyon 626 bin 500 Türk lirası) tazminata hükmedildi.

  • ü
  • 24 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FOTOĞRAF: FREDERICK FLORIN / AFP

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra 23 hakim ve savcının hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasıyla ilgili Türkiye hükümetini mahkum etti.

AİHM, başvurucuların özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmederek ilgili her bir başvuru için 5 bin euro ödenmesine hükmetti.

Avukat Kadir Öztürk, sosyal medya hesabından aralarına müvekkilinin de bulunduğu 23 hakim ve savcı hakkında ihlal kararı verildiğini duyurdu.

AİHM, Türkiye’ye karşı yine çok sayıda ihlal kararı vererek toplamda 121 bin 740 euro (4 milyon 626 bin 500 Türk lirası) tazminat ödenmesine karar verdi.

Kadir Öztürk’ün yaptığı paylaşımı şöyle:

‘ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKLARI İHLAL EDİLDİ’

“Darbe girişimi sonrası tutuklanan ve aralarında bir müvekkilimin de bulunduğu toplam 23 hâkim ya da savcının hakimlik teminatına aykırı bir şekilde tutuklanmaları nedeniyle AİHM, bu başvurucuların özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmederek ilgili her bir başvurucu için 5 bin avro ödenmesine hükmetti.

İkinci olarak, AİHM olayların meydana geldiği zamanda Türkiye’nin çeşitli ceza infaz kurumlarında tutulu bulunan aralarında ÜÇ müvekkilimin de bulunduğu toplam ON başvurucunun, gönderdiği ya da kendilerine mektuplarının, hukuksuz bir şekilde herhangi bir yasa dayanağı olmaksızın taranarak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ne kaydedilmesine ilişkin şikayetlerini Kurt (29715/19) and Others v. Türkiye 🇹🇷adı altında birleştirerek ihlal kararı verdi.

AİHM, masraflar ve giderler bağlamında söz konusu 10 başvurucudan sadece DÖRDÜ için 500 avro ödenmesine hükmetmiş, geri kalan başvurucuların tüm tazminat taleplerini reddetmiştir. Türk Hükümeti üç ay içerisinde söz konusu tazminatları ilgililerin hesaplarına yatıracaktır.”

HABERLEŞME HAKKININ İHLALİNE 9 BİN 750 EURO

AİHM ayrıca, cezaevinde tutuklu bulunan bir başvurucunun avukatına verdiği veya avukatından aldığı belgelerin bir görevli tarafından incelenmesini ilişkin bir davada, başvurucunun haberleşmeye saygı gösterilmesi hakkının ihlal edildiğine karar vererek toplamda 9 bin 750 euro ödenmesine hükmetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com