AİHM kararı sonrası Yalçınkaya davası bugün yeniden görülecek

AİHM'in verdiği ihlal kararının ardından KHK ile meslekten atılan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkındaki yeniden yargılama 2 Nisan'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak.

  • ü
  • 02 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 26 Ekim 2023’te KHK’lıların işlerini ve özgürlüklerini kaybetmelerine neden olan suçlamaları hukuka aykırı bulduğu Yalçınkaya kararının başvurucusu Yüksel Yalçınkaya bugün (2 Nisan) yeniden hakim karşısına çıkacak.

Uluslararası hukukta suç sayılmayan eylemlerinden dolayı meslekten atılan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkındaki yeniden yargılama 2 Nisan’da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak. AİHM, Yalçınkaya’nın başvurusunu değerlendirmiş, hakkındaki bylock, sendika ve dernek üyeliği, Bankasya’ya para yatırma gibi suçlamaları hukuka aykırı bulmuştu.

Avukat Hatice Yıldız, Yalçınkaya kararının önemine işaret ederek, “Yalçınkaya kararı sadece bu davaların mağdurlarının meselesi değildir. Karara uymak ya da uymamak yargı camiası için de varolma ya da ol(a)mama meselesidir. Yargı camiası, maalesef siyaset tarafından kullanılmıştır. Buna dur demeniz sizlerin de ülkenin de hayrınadır.” dedi.

‘AKSİ YÖNDE KARAR HUKUK KATLİAMINDAN İBARET OLUR’

Avukat Gizay Dulkadir, AİHM kararının on binlerce dosyayı ilgilendiren bir karar olduğuna belirterek, “Yüksel Yalçınkaya hakkında verilen AİHM Büyük Dairesi kararı akabinde yeniden yargılanma süreci yarın başlayacak. Bu karar, on binlerce dosyayı ilgilendiren bir içtihat kararıdır. Yalçınkaya davasında AİHM kararına uyulmaması, verilecek on binlerce hak ihlali kararına sebep olacaktır. Anayasamız açık! Türkiye’deki tüm mahkemeler AİHM kararlarına uymak zorundadır. Aksi yöndeki bir karar, hukuk katliamından ibarettir.” ifadesini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com