AİHM, ByLock bağlantılı 1000 davayı daha Ankara’ya tebliğ etti

AİHM, Yalçınkaya kararı ile benzer konuda "terör örgütü üyeliği" yargılamaları ile ilgili bin başvuruyu daha Hükümet'e tebliğ etti. Böylece AİHM toplamda 2 bin başvuru incelemeye alınmış oldu.

  • ü
  • 29 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FOTOĞRAF: FREDERICK FLORIN / AFP

Merkezi Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yalçınkaya kararı ile benzer konuda “terör örgütü üyeliği” yargılamaları ile ilgili bin (1000) başvuruyu daha Hükümet’e tebliğ etti. Av. Rumeysa Budak’ın aktardığına göre; kararda önceden tebliğ edilen başvurular gibi tarafların herhangi bir gözlem sunmasına gerek olmadığını belirtildi. Böylece AİHM toplamda 2 bin (2000) başvuru incelemeye alınmış oldu.

AİHM, geçtiğimiz yılın sonunda ByLock kullandıkları gerekçesiyle “terör örgütü üyeliği” suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişi tarafından “hak ihlali” temelinde Ankara’ya karşı dava açmak için yapılan başvuruları bilgi ve görüş için Türk hükümetine iletmişti.

YÜKSEL YALÇINKAYA KARARI “EMSAL” OLDU

Aralık 2023’te toplam beş dosya halinde tebliğ edilen dava başvuruları, 2019-2023 yılları arasında AİHM gündemine taşınmış şikayetlerden oluşuyordu. Başvurucular, haklarındaki mahkumiyet kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı ve kanunsuz ceza olamayacağını düzenleyen 7’nci maddelerini ihlal ettiğini savunuyordu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

AİHM, ByLock kullanımına ilişkin davalarla ilgili pilot kararını (Yüksel Yalçınkaya davası) 26 Eylül 2023 tarihinde açıklamış, AİHS’nin 6 ver 7’nci maddelerine ek olarak toplantı ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 11’inci ve kararların bağlayıcılığı ve infazıyla ilgili 46’ncı maddelerinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com