Ahmet Davutoğlu’ndan eleştirilere yanıt: Hatay sınırını ben mi kontrol edecektim?

Türkiye'deki yoğun Suriyeli göçünden 'haksız yere' sorumlu tutulduğunu söyleyen Ahmet Davutoğlu, kendisine yönelik eleştirilere, "Sınır güvenliği Dışişleri Bakanı’nın işi değildir. Hatay sınırında ne olduğunu ben mi kontrol edecektim? Göçmenlerin içerde ne yaşadığını ben mi kontrol edecektim?" dedi.

  • ü
  • 12 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu (FOTOĞRAF: ADEM ALTAN / AFP)

Suriye’deki iç savaşın başladığı dönemde Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ‘normalleşmenin’ konuşulduğu bugünlerde “göçün sorumlusu” olarak gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Davutoğlu, kendisinin haksız yere sorumlu tutulduğunu savunarak, “Yeter artık. Dışişleri Bakanlığı’nın görevi midir ülke içindeki mülteci sorununu yönetmek? Bakın söyledim, bir günde beş ülkeye gittiğim de oldu üç ülkeye gittiğim de. Bu arada Hatay sınırında ne olduğunu ben mi kontrol edecektim? İçişleri Bakanı bilmeyecek de ben mi bilecektim? Göçmenlerin içerde ne yaşadığını ben mi kontrol edecektim?” diye konuştu.

‘ASKER SINIRDA TEDBİR ALMADI’

Askerin sınır güvenliğini tutmadığı için yoğun sığınmacı girişi olduğunu savunan Davutoğlu, “Peki o dönemde benim yaptığım diplomatik çabalar niye askeri tedbirlerle sınırlarda desteklenmedi? Niye tampon bölge taahhüdümüze bağlı olarak Türkiye’nin sınır ötesinde bir hat kurması için askeri hazırlık yapılamadı?” diye sordu.

Dönemin tüm sorumlularının aksine kendisinin suçlandığını söyleyen Davutoğlu, “Ben sorulan her soruya cevap verdim. Ama dürüst gazetecilik yapacak olanların bu soruları aynı şiddette o günün Cumhurbaşkanına, başbakanına, savunma bakanına, Genelkurmay başkanına, MİT müsteşarına herkese sormalarını beklerim” ifadelerini kullandı.

‘GENELKURMAY’A NEDİR BU REZALET DİYE SORDUM’

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Başbakan olduğumda Genelkurmay’a ‘nedir bu rezalet sınırlarda’ dediğimde, ‘Efendim bize yazılı bir talimat verilmedi şu ana kadar sınır ötesinde bir görev için’ yanıtı geldi. Verdiğim ilk talimatlardan biri yazılı talimat, “Türkiye’nin Suriye sınırlarını kontrol yetkisinin ve ötesindeki operasyon yetkisinin Genelkurmay’a verilmesiydi. Çünkü daha önce bunu MİT yönetiyordu. MİT’in görev tanımı ve yöntemi bu çağda bir sınır güvenliği için doğal olarak yeterli olamazdı. Öte tarafta, maalesef içerde FETÖ’nün unsurları var silahlı kuvvetlerimizin içinde. Ülkeyi yönetiyorsunuz. Dışişleri Bakanı olarak bunların hiçbiri bana bağlı değil.”

‘AK PARTİ’NİN GEÇMİŞ GÜNAHLARI ÜSTÜME YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Kendisinin suçlandığını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aradan o kadar sene geçmiş ben suçlanıyorum. Bakın AK Parti’nin 22 yıllık döneminde son 8 yılında ben yokum, hiç yokum. Suriye krizi bağlamında bakarsanız 2011-2024 yılları arasında geçen 13 yılın 8 yılında görevde değilim, sadece beş yılında görevdeyim. Yani takriben üçte ikisinde ben hiç yokum. Hatta hiç olmamam dışında, dışlanmışım ve baskı altında tutulmuşum. Ama AK Parti’nin bütün geçmiş günahları ve hataları olarak görülen her konu Davutoğlu’nun üstüne yıkılmaya çalışılıyor. Bu adil bir yaklaşım mı? Öte yandan bu konularda daha büyük yetkileri ve sorumlulukları olan yakın çalışma arkadaşlarınız alçakça yapılmaya çalışılan bu itibar suikastı konusunda susuyor.”

‘EKONOMİK KRİZİN SEBEBİNİN MÜLTECİLER OLDUĞU KONUSUNDA YÖNLENDİRME YAPILIYOR’

Ekonomik krizin sorumluluğunun mültecilere atıldığını savunan Davutoğlu, “Türk halkı bugün ekonomik kriz yaşıyor, sıkıntılar yaşıyor ve birileri bu sıkıntılarının sebebinin hükümet değil mülteciler olduğu konusunda yönlendirmede bulunuyorlar. Aynen Almanya’da 1. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük ekonomik kriz yaşandığı zaman Weimar Cumhuriyeti döneminde bütün sorunun Yahudilere yönlendirilmesi gibi” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com