Adliye saldırısında 48 kişi tutuklandı

Çağlayan Adliyesi'nin polis noktasındaki saldırıda 48 kişi tutuklandı. Savcılık yazısında, saldırganlar Yayla ve Birkoç’un amacının, silahla adliyeye girerek kamu görevlilerini rehin almak olduğu belirtildi.

  • ü
  • 10 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Çağlayan Adliyesi’nin polis noktasına saldırısıyla ilgili gözaltına alınan 96 kişiden 48’i çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Emrah Yayla ve Pınar Birkoç’un amacının örgüt yöneticilerinin talimatı doğrultusunda silahla adliyeye girerek, duruşma bahanesiyle eylem için hazır bekleyen şüphelilerin yardımıyla kamu görevlilerini rehin almak olduğu iddia edildi.

Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, terör örgütü DHKP/C’li Emrah Yayla ve Pınar Birkoç’un Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki polis kontrol noktasına yönelik silahlı saldırısına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada 14 şüphelinin “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “nitelikli kasten öldürme”, 33’ünün “silahlı terör örgütüne üye olma”, 1 şüphelinin ise “örgüte yardım etme” suçundan tutuklandığını açıkladı.

Tunç, 48 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirterek, olayla ilgili adli soruşturmanın kapsamlı şekilde devam ettiğini kaydetti.

Saldırı sonrasında sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilenlerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 şüpheliden 5’inin tutuklandığını ifade eden Tunç, saldırgan Birkoç’un eylem esnasında 13. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmada yargılaması bulunan kardeşinin de eylem ile irtibatlı olduğunun değerlendirildiğini ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan tutuklandığını belirtti.

Saldırganların yanında  2 adet silah, turist hattı takılı 2 adet cep telefonu, çok sayıda plastik kelepçe, sahte bomba düzeneği, mermi, yedek şarjörler, falçata ve biber gazı bulunduğunun tespit edildiği bildirildi.

Yayla’nın üzerinden çıkan kağıt parçasında bazı gazeteci ve milletvekillerinin isim, soy isim ve telefon numaralarını içeren not kağıtları bulunduğu aktarılan yazıda, diğer saldırgan Birkoç’un çantasından örgüte ait olduğu tespit edilen manifestonun çıktığı, içeriğinde ise ”DHKP/C terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılanan ve hükümlü bulunan örgüt mensuplarının serbest bırakılmasına dair taleplerin yer aldığının belirlendiği kaydedildi.

Sevk yazısında, saldırganlardan Birkoç’un kardeşi Necmiye Birkoç’un saldırının gerçekleştiği gün saat 11.00’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan yargılandığı davanın duruşması olduğu, Necmiye Birkoç’un özellikle mahkeme huzurunda hazır bulunup savunma yapmak istediğine dair dilekçe verdiğinin tespit edildiği belirtildi.

SALDIRGANLARIN AMACININ KAMU GÖREVLİLERİNİ REHİN ALMAK OLDUĞU DEĞERLENDİRİLDİ

Yazıda, saldırganlar Yayla ve Birkoç’un amacının, silahla adliyeye girerek yanlarındaki malzemelerle birlikte, örgüt yöneticileri tarafından verilen talimat doğrultusunda, duruşma bahanesiyle içeri giren ve eylem için hazır bekleyen şüpheliler Elif Ersoy, Diyar Ersoy, Necla Birkoç ve Ercan Güneş’in yardımlarıyla kamu görevlilerini rehin almak olduğu iddia edildi.

Saldırganların yakalanmamak için yanlarında taşıdıkları sahte bomba görünümlü düzenek ile hukuksuz talepler içeren manifestolarını okuyacaklarının tespit edildiği kaydedilen yazıda, terör örgütü DHKP/C’den ceza alan teröristler Ali Osman Köse ve Ercan Kartal’ın serbest bırakılmasını istemeyi amaçladıkları aktarıldı.

Yazıda, saldırganlar Yayla ve Birkoç’un üzerlerinden ele geçirilen listede yer alan gazeteci ve milletvekillerinden oluşan 9 kişilik sözde müzakere heyeti aracılığıyla taleplerini kamuoyuyla paylaşarak kabul ettirmeyi amaçladıkları, bu taleplerinin kabul görmemesi halinde ise 31 Mart 2015’te savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit ettikleri gibi rehin aldıkları kişilere de sözde cezalandırma eylemi yapmayı hedefledikleri anlatıldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com