Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Türkiye hukuk devletidir. Birkaç istisnai karardan yola çıkarak, yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını söylemek insafsızlıktır” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kütahya Adalet Sarayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Adalet, toplumsal barışın, huzurun teminatıdır. Devletin temelidir adalet, mülkün temelidir. Devletin gayesi adaleti sağlamaktır. Tabii adaleti gerçekleştirebilmek için, hukuk devleti şarttır. Hukuk devleti; yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla, 3 sütun üzerinde yükselen hukuk devletinin, adaleti tecelli edebilmesi için, tarafsız ve bağımsız yargıya sahip olması gerekir” dedi.
Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu savunan Tunç, şöyle konuştu:
“Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye hukuk devletidir, dediğim zaman, ‘Adalet Bakanı niye bunu sık tekrar ediyor’ diyorlar. Evet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik bir hukuk devletidir. Yargımız her zamankinden bağımsız ve tarafsızdır. Bunu hazmedemeyenler var.
Bugün Türkiye hukuk devletidir dediğimde, bundan rahatsız olanlar, 27 Mayıs yargısından hiç rahatsız olmuşlar mıdır, hiç duydunuz mu. 28 Şubat yargısından hiç rahatsız olmuşlar mıdır, 12 Eylül yargısından hiç rahatsız olmuşlar mıdır?
Yargı tarihimize baktığımız zaman maalesef vesayetçi yargı anlayışının etkisinde olduğu dönemler oldu. Ama o artık geride kaldı. O günleri geride bıraktık. Bugün Türk yargısı, demokratik hukuk devletine saygılı, milli iradenin yanında duran, darbecileri yargılayan, cuntacıları yargılayan, yolsuzluktan da hesap soran, teröristten de hesap soran, millet adına karar veren bir yargı sistemimiz var.”