Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından resmen iptal edildi

24 Nisan tarihli Açık Gazete programında konuğun "Ermeni soykırımı" ifadesini gerekçe gösteren RTÜK, Açık Radyo'nun lisansını iptal etmişti. rtük, karasal yayın lisansını resmen iptal etti.

  • ü
  • 11 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Açık Radyo kurucusu Ömer Madra

Bir ay sonra 30. yayın yılına girecek olan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edildi. Radyodan yapılan açıklamada, “Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu, bu karara karşı, bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz” denildi

RTÜK, Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etti. 24 Nisan’da “Açık Gazete” programında kullanılan ‘Ermeni soykırımı’ ifadesi nedeniyle Açık Radyo’ya 5 kez program durdurma cezası veren Üst Kurul, karara uyulmadığı gerekçesiyle 30 yıllık radyonun lisansını iptal kararı almıştı.

AÇIK RADYO YAYINLARINA DEVAM EDECEK

Yayın durdurma ve para cezası kararına ilişkin radyonun açtığı davanın görüldüğü Ankara 21’nci İdare Mahkemesi, söz konusu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. RTÜK’ün bu karara itirazı reddedilmiş ve radyo yayına devam ettiğini duyurmuştu. Açık Radyo’dan yapılan açıklamaya göre, 27 Eylül 2024’te aynı mahkeme bu kez “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” karar verildiğini radyoya bildirdi.

AÇIK RADYO İTİRAZ HAKKINI KULLANDI

Bu karara yasal itirazda bulunulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de ve belki de dünyada en geniş çapta ses ve ifade biçimlerine muazzam bir alan açmış radyomuz tamamiyle bürokratik ve teknik bir gerekçeyle ifade özgürlüğünden mahrum bırakılıyor.

Oysa milyonlarca dinleyicisinin kolaylıkla şahitlik edebileceği gibi Açık Radyo bunca yıldır yaratmış olduğu toplumsal etki sayesinde susturulamaz.

*****

En son Kamuoyu’na yapmış olduğumuz 10 Temmuz 2024 tarihli açıklamada, Ankara http://21.ci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu “yürütmenin durdurulması” kararına karşı RTÜK tarafından yapılan itirazın reddolduğunu ve bu doğrultuda yayına devam edildiğini paylaşmıştık.

Ancak, Ankara 21’inci İdare Mahkemesi tarafından alınan 27.09.2024 tarihli yeni karar ile bu kez “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. Bu karara karşı yasal çerçevede itiraz edilmektedir.

Yürütmenin durdurulması isteminin reddine karşı yasal itiraz süreç devam ederken, maalesef, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarih ve 2024/25 nolu toplantısında 16 nolu karar ile alınan; fakat daha evvel verilmiş olan yürütmenin durdurulması kararı sebebiyle tarafımıza tebliğ edilmemiş bulunan “YAYIN LİSANSININ İPTALİ” kararı 11.10.2024 tarihinde yani bugün tebliğ edilmiştir

Dolayısıyla, 30 yıldır devam eden, 95.0 frekansından yaptığımız karasal yayınımız, tebliğ edilen karar doğrultusunda RTÜK tarafından kapatılacaktır.

Elbette, gerek yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve gerekse yayın lisansının iptali kararına karşı yasal yollara müracaat edilecek ve hukuki mücadelemiz sürdürülcektir. Açık Radyo olarak, yukarıda belirttiğimiz yasal yollar çerçevesinde, karasal yayın hayatımıza ilişkin bu ayrılığın, geçici olacağını ve bir an önce sona ereceğini umuyoruz.

*****

Bundan tam bir ay sonra 30. yayın yılına girecek olan Açık Radyo, bugüne dek layık görüldüğü sayısız ödülün de gösterdiği gibi çevre ve iklim mücadelesinden halk sağlığına, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çok-kültürlülüğe pek çok alanda sivil sesler için megafon işlevi görmüş; sadece radyo frekanslarıyla da sınırlı kalmayıp tasarımdan edebiyat ve sosyal bilimlere, sahne sanatlarından plastik sanatlara uzanmış bağımsız bir mecra olarak bundan sonra da görevini sürdürecektir.

Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu, Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğü adına telafisi mümkün olmayan bir kayba yol açan bu RTÜK kararına karşı, “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” adına bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz.

Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo!

#AçıkRadyoSusturulamaz”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com