Açık Radyo davası: RTÜK’ün ‘lisans iptali’ durduruldu

RTÜK, yaklaşık bir ay önce Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurmuştu. RTÜK'ün kararının yürütmesi, İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. RTÜK’ün mahkemeye yaptığı itiraz ise reddedildi.

  • ü
  • 09 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Açık Radyo kurucusu Ömer Madra

RTÜK, 22 Mayıs 2024 tarihinde aldığı karar ile 24 Nisan günü yapılan Açık Gazete programında geçen “Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz” ifadeleri nedeniyle, Açık Radyo’ya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi.

MAHKEME, RTÜK KARARINI DURDURDU

Açık Radyo, RTÜK’ün lisansının iptal edilmesine dair aldığı kararın yürütmesinin Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu duyurdu. RTÜK’ün yürütmenin durdurulmasına karşı yaptığı itiraz ise reddedildi. Açık Radyo, yargı sürecinin devam edeceğini açıkladı. Açık Radyo’dan gelen açıklamanın tamamı şöyle:


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘İFADE VE BASIN-YAYIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN UMUT VERİCİ’

“Açık Radyo ile ilgili yargısal süreçte olumlu bir aşamayı daha kat etmiş bulunuyoruz.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

Ancak, Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi’nin 2024/1948 sayılı ve 01.08.2024 tarihinde verdiği ve bugün itibariyle Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne iade edilen dosyadaki itiraza ilişkin kararında: “Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararında yasaya aykırılık bulunmadığından itiraz isteminin reddine karar verilmiştir” denilmektedir.

Bu karar radyomuz için olduğu kadar, ülkedeki ifade ve basın-yayın özgürlüğü açısından umut vericidir; hukuk ve yargı işleyişi açısından da önemli bir duraktır. Yargısal süreç devam edecek olmakla beraber bu karar ile radyomuzun yayınlarını sürdürmesi ile ilgili ciddi bir engel aşılmıştır.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com