ABD Başkanı Biden: Saldırganı biliyoruz ama sebebini bilmiyoruz

ABD Başkanı Joe Biden, eski başkan Donald Trump'a suikast girişimi hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Biden, "Soruşturmayı FBI yürütüyor. Saldırganı biliyoruz ama sebebini bilmiyoruz. Ulus olarak birleşmeliyiz, birlik olmalıyız" dedi.

  • ü
  • 15 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi sonrası Washington’da basın toplantısı düzenledi.(Credit Image: © Artem Priakhin/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a gerçekleştirilen suikast girişimi sonrası ABD Başkanı Joe Biden, bir kez daha kameralar karşısına geçerek basına açıklamalarda bulundu.

Suikast girişimi sırasında ölen eski itfaiyeci Corey Comperatore’nin ailesine başsağlığı dileyen Biden, saldırıda hayatını riske atan Gizli Servis ajanları ve emniyet güçlerine de teşekkür etti.

ABD’de şiddetin hiçbir türlüsüne yer olmadığını belirten Biden, “Suikast girişimi, millet olarak savunduğumuz her şeye aykırıdır.” ifadesini kullandı.

‘SALDIRGANIN MOTİVASYONUNU BİLMİYORUZ’

“Soruşturmayı FBI yürütüyor. Saldırganı biliyoruz ama sebebini bilmiyoruz” diyen Biden, bu kişinin gerekçesi ya da bağlantıları hakkında varsayımda bulunmama çağrısı yaptı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Konuya ilişkin soruşturmanın “hızlı ve eksiksiz” yürütülmesi talimatını verdiğini belirten Biden, soruşturma devam ederken yarın düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin başkan ve başkan yardımcısı adayının kesinleşmesi beklenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi için tüm güvenlik önlemlerinin alınması talimatını verdiğini söyledi.

Biden, konuya ilişkin ayrıca bağımsız inceleme yapılacağını ve sonuçlarının halkla paylaşılacağını belirterek, ABD halkını birlik olmaya davet etti.

‘BU ÜLKEDEKİ SİYASİ SİCİL ÇOK KIZIŞTI, SOĞUTMANIN ZAMANI GELDİ’

Biden, daha sonra Pennsylvania’daki seçim mitingi sırasında eski başkan Trump’a yönelik suikast girişimi nedeniyle Beyaz Saray’dan ulusa seslendi.

“ABD tarihi boyunca daha önce gidilen bu yola girmemeliyiz” diyerek, başkanlara yapılan suikastlere atıfta bulunan Biden, her iki partiden siyasilerin hedef alınması ile şiddetin bir çözüm olamayacağını söyledi.

Biden, “Amerika’da bu tür şiddete, istisnasız bir şekilde yer yoktur. Bu şiddetin normalleştirilmesine izin veremeyiz. Biliyorsunuz, bu ülkedeki siyasi sicil çok kızıştı. Artık bunu soğutmanın zamanı geldi. Hepimizin bu konuda sorumluluğu var.” dedi.

‘SEÇİM YAKLAŞTIKÇA HEPİMİZ BİR SINAV İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Biden, kasım ayında yapılacak seçimlerin “ABD’nin geleceği” için önemli olduğunu vurgulayarak, ancak ülkeyi yönetme konusunda farklı görüşlerin bulunmasının demokrasinin bir parçası olduğunun altını çizerek, “Seçim yaklaştıkça hepimiz bir sınav ile karşı karşıyayız, seçimin önemi ne kadar yüksekse, tutkular da o kadar hararetli oluyor. Bu, ne kadar güçlü olursa olsun, inançlarımızın asla şiddete dönüşmemesi konusunda her birimize ek bir yük getirmektedir.” diye konuştu.

Demokrasi için sokakta şiddet değil sandıkta eylem çağrısında bulunan Biden, “ABD’de farklılıklarımızın getirdiği sorunu sandıkta çözeriz. Bunu kurşun ile değil sandık ile yapmalıyız. Amerika’yı değiştirme gücü her zaman halkın elinde olmalıdır, suikastçinin elinde değil.” ifadelerini kullandı.

Biden, ABD’de “nefret”in yeri olmadığının altını çizerek, “Artık bizim için hiçbir şey birlik olmaktan daha önemli değil. Bunu yapabiliriz.” dedi.

FBI: SALDIRGAN TEK BAŞINA HAREKET ETTİ

FBI, Trump’a yönelik suikast girişimine ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu. Açıklamada, FBI’ın, mitingde meydana gelen silahlı saldırıyı “suikast girişimi ve iç terör eylemi” olarak soruşturacağı duyuruldu.

Miting sırasında suikast girişiminde bulunduğu bildirilen ve olay yerinde öldürülen şüpheli Thomas Matthew Crooks’un daha önce FBI’ın takibinde olmadığı belirtilen açıklamada, zanlının tek başına hareket ettiğinin değerlendirildiği vurgulandı.

Ekiplerin saldırı yerini incelemeye devam ettiği aktarılan açıklamada, ipucu bulmak amacıyla şüphelinin sosyal medya hesaplarının da kontrol edildiği ifade edildi.

Crooks’un saldırıda kullandığı silahı yasal yollardan satın aldığı doğrulanan açıklamada, şüphelinin ailesinin FBI ile işbirliği yaptığının altı çizildi.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şiddete tolerans gösterilmeyeceğini belirterek, “Bu son bulmalı.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com