5 binada 200 kişi can verdi, sorumlu olanlar 1 gün bile tutuklanmadı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 200 kişinin hayatını kaybettiği Hünkar, Selim Köse, Sami Bey, Fazilet ve Akgül apartmanlarına ilişkin davalarda, 15 sanık bir gün bile tutuklu kalmadı.

  • ü
  • 23 Şubat 2025
  • ü
  • Gündem

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. 6 Şubat depremlerinde 53 bin 737 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Yıkılan binalara ilişkin 2 bin 31 soruşturma açılırken, bin 491’i davaya dönüştü. Sonuçlanan 17 davada müteahhitlere 8 ila 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi, ancak bazı sanıklara “iyi hal indirimi” uygulanırken, bazıları beraat etti.

ANKA Haber Ajansı’nın derlediği bilgiye göre, 200 kişinin hayatını kaybettiği Hünkar, Selim Köse, Sami Bey, Fazilet ve Akgül apartmanlarına ilişkin açılan davalarda sanıklar bir gün bile tutuklu kalmadı.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Hünkar Apartmanı’nın yıkılması sonucu 84 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi de yaralandı. Müteahhitler İbrahim İlhan ve Ferhat İlhan, statik proje müellifi Ahmet Özdemir ve statik fenni mesulü Nevzat Bahşi hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talebiyle dava açıldı, ancak tutuksuz olarak yargılanıyor. 4 sanık da bu dosyadan 1 gün bile tutuklu kalmadı.

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Selim Köse Apartmanı’nın yıkılması sonucu 14’ü çocuk olmak üzere 43 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. Müteahhit Hasan Köse, yapı denetim firma yetkilisi ve statik uygulama denetçisi Eysem Ezer, şantiye şefi Mehmet Ezer, kontrol elemanı Gülseren Altundağ Tatlı hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talebiyle dava açıldı, ancak tutuksuz olarak yargılanıyor. 4 sanık da bu dosyadan 1 gün bile tutuklu kalmadı.

Adana’nın Çukurova ilçesindeki Sami Bey Apartmanı yıkılmasıyla 40 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı. Müteahhitler Abdullah Aybaba ile kızı Eda Aybaba Çelik hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. Baba-kızın yurt dışına kaçtığı tespit edildi, ancak yakalanamadılar. Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Eda Aybaba Çelik’in Türkiye’ye iade edilmesi için İngiltere’deki yetkili adli makamlara yazı gönderdi, ancak henüz bir gelişme yaşanmadı.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Fazilet Apartmanı’nda, 6 Şubat 2023’teki depremden önce binanın altındaki fırının sahipleri, Akın ve Ferihan Yağcı hakkında yapı projelerine aykırı tadilatlar nedeniyle dava açıldı. Mahkeme, 2019’da binayı eski haline getirmeleri gerektiğini kararlaştırmıştı, ancak karar uygulanmadı. 6 Şubat depreminde bina yıkıldı ve 19 kişi hayatını kaybetti. Müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul Mahmut Oktay Hartavi, zemin kattaki fırının işletmecileri Akın ve Ferihan Yağcı hakkında, “Bilinçli taksirle ölüm ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası talebiyle dava açıldı. Bu süreçte Yağcı çifti hakkında yakalama kararı çıkarıldı. ANKA Haber Ajansı, 20 Eylül 2024’te Yağcı çiftinin hakkında yakalama kararı olmasına rağmen Ankara 3. Noterliği’ne giderek vekalet verdiğini gündeme getirmişti. Akın ve Ferihan Yağcı, bilirkişi raporları lehlerine çıkınca 1,5 yıl sonra 27 Aralık 2024’te Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek teslim oldu. Sanıklar serbest bırakıldı. 3 sanıkta bu dosyadan 1 gün bile tutuklu kalmadı.

Adıyaman’ın Merkez ilçesindeki Akgül Apartmanı’nın yıkılması sonucu 15 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı. Yapı sahipleri Memet Akgül ve Yusuf Bozat hakkında, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talebiyle dava açıldı, ancak tutuksuz olarak yargılanıyor. 2 sanık da bu dosyadan 1 gün bile tutuklu kalmadı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com