15 kadın mahkumun tahliyesi 1’er yıl uzatıldı: Önce disiplin cezası veriyor, sonra ‘ceza aldı’ diyorlar

Bakırköy Kadın Cezaevi’nde 15 kadın mahkumun tahliyeleri 1'er yıl uzatıldı. Gerekçe ise verilen disiplin cezaları ve "iyi halli olmama" gösterildi.

  • ü
  • 23 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul’da bulunan Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve Ağustos, Eylül ile Ekim aylarında şartlı tahliye olmaları beklenen 15 mahkumun, haklarında çeşitli tarihlerde verilen hücre cezaları gerekçesiyle tahliyelerinin İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından 1’er yıl engellendiği öğrenildi. Hak ihlalleriyle gündemde olan cezaevini 17 Ekim’de ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, tutsakların maruz kaldığı ihlallerini anlattı.

Evrensel gazetesindeki habere göre; tahliyeleri engellenen 15 mahpusun uzun süredir cezaevinde olduğunu belirten Keskin, “Bu insanlar, yıllarca cezaevinde kalıyor ve dışarı çıkacakları günü sabırsızlıkla bekliyor. Ancak İGK, mahpusların bir hareketini beğenmediği takdirde infazlarını erteleyebiliyor. Bu tamamen cezaevindeki keyfi uygulamalardan kaynaklanıyor” dedi.

‘EK CEZALAR VERİLİYOR’

Geçmiş dönemlerde de cezaevindeki 25 mahpusun aralarında yaptıkları sohbet ve tuttukları notlar ileri sürülerek 10 günlük hücre cezası verildiğini hatırlatan Keskin, bu cezaların İGK tarafından tahliye erteleme gerekçesi yapıldığını söyledi. Keskin, “Hücre cezaları, infaz erteleme için bir gerekçe olarak kullanılıyor. Bu kurullar, mahkemelerin verdiği cezaların üstüne adeta ek cezalar getiriyor. Diyelim ki bir mahpus 30 yıl hapis yatmış. Eğer not aldığı gerekçesiyle 10 günlük hücre cezası verilirse, kurul infazı bir yıl erteliyor. Yani, mahpuslar özgürlüğe kavuşacakları günü beklerken, birden bire bu kurullar devreye girip, infazlarını bir yıl daha uzatıyor” ifadelerini kullandı. İdare ve Gözlem Kurulları’nın “paralel mahkeme” görevi gördüğünü kaydeden Keskin, “Özellikle politik tutsaklara yönelik kararlar alınıyor. Mahpuslar itiraz ediyor ancak genelde reddediliyor” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com