Az laf, çok Mansur Yavaş: Ankara’da AKP’yi sildi, rekor oyla ikinci kez seçildi

Mansur Yavaş, 5 yıl yönettiği Ankara’yı bir 5 yıl daha yönetmek için halktan onay aldı. Doğrusu pek 'sürpriz' beklenmeyen bir seçime girdi Yavaş. İYİ Parti’nin karşısına aday çıkarmasıyla yaşanan ‘iç’ gerilimi saymazsak oldukça keyifli bir seçim süreci de geçirdi. En büyük rakibi Turgut Altınok’un dillere destan malvarlığı da işini kolaylaştırdı...

Ülkücü kökenli Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ikinci dönem için de Ankaralılardan beklediği desteği aldı. Neredeyse herkesin İstanbul’a odaklandığı seçim sürecinde Mansur Yavaş, doğrusu daha sakin bir süreç geçirdi. Ne onlarca bakanın, ne Cumhurbaşkanının bitmek bilmeyen tazyiklerinin hedefi oldu.

En büyük rakibi Turgut Altınok’un dillere destan malvarlığı sayesinde de ekstra bir hamle yapmasına gerek kalmadan rakibinin medya önünde debelenmesini seyretti. Altınok, yüzlerce dairesinin bulunduğu Susuz bölgesinin çamurlarında boğulurken Yavaş, dağıttığı sosyal yardımların da etkisiyle ipi bir kez daha göğüsledi.

İkinci ve son döneminde neler yapar, neler yapmaz bilinmez ancak Mansur Yavaş, defalarca yarıştığı Ankara Büyükşehri Belediyesi seçimleri arasında en rahatını geride bıraktı…

Peki Mansur Yavaş hakkında neler biliniyor, siyasi kariyeri nasıl başladı, hangi kavşaklardan geçti? İşte tüm detaylarıyla Mansur Yavaş…

MANSUR YAVAŞ KİMDİR?

Mansur Yavaş 1955 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Beypazarı’nda tamamladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamladı. Askeri savcı olarak yaptığı askerlik sonrasında Yavaş, Beypazarı’nda 13 yıl boyunca serbest avukatlık yaptı.

Siyasete olan ilgisi gençlik yıllarında başlayan Yavaş, 1985-1989 arasında Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP Beypazarı kurucu ilçe başkanlığı ardından 1989-1994 yılları arasında MÇP ve MHP’den Beypazarı Belediye Meclis üyeliği yaptıktan sonra, 1994 yerel seçimlerinde MHP’den Beypazarı Belediye başkan adayı oldu, fakat seçilemedi.

ADINI DUYURMAYA BAŞLIYOR: BEYPAZARI BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Mansur Yavaş’ın Ankara siyaset sahnesine çıkışı ve adını duyurması Beypazarı Belediye Başkanı olarak seçilmesiyle gerçekleşti.

Yavaş, 1999 yerel seçimlerinde MHP’den aday olup 8 bin 500 oy alarak, yüzde 51 oy oranıyla Beypazarı Belediye Başkanı oldu. Yavaş, 2004 yerel seçimlerinde oylarını artırarak, yüzde 55 oy oranı ve 11 bin oy ile yeniden Beypazarı Belediye Başkanı seçildi.

Mansur Yavaş, Beypazarı’nda özellikle kadınların istihdama katılması, yöresel ürünlerin turizme katılacak şekilde sergilenmesi, tanıtılması gibi işlerle adından sıkça söz ettirdi. Öyle ki Ankara’nın bu küçük ilçesi, kısa sürede en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri oldu. Beypazarı’nın neredeyse tamamının üretip ekonomiye katkı sunduğu bu iki dönemde yıldızı parladıkça parlayan Mansur Yavaş, Ankara siyasetine de göz kırpmaya başladı.

MHP’DE BAŞARISIZ OLDU, CHP’DEN İLK DENEME…

Mansur Yavaş, iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2009 yerel seçimlerinde MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu, ancak yüzde 27 oy alarak rakipleri Melih Gökçek ve Murat Karayalçın’ın ardından seçimi üçüncü sırada tamamladı. Mansur Yavaş, MHP içinde çeşitli tartışmaların da başlamasıyla yavaş yavaş partisinden uzaklaşmaya başladı.

2014 yerel seçimlerinde partisi MHP tarafından tekrar aday gösterilmemesi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti ile CHP’ye katılması gündeme geldi. Yavaş, 21 Aralık 2013 tarihinde CHP Merkez Yönetim Kurulu kararıyla parti üyeliğine kabul edildi. Mansur Yavaş daha sonra, CHP Parti Meclisi tarafından 2014 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı ilan edildi. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde oyların yüzde 43,8’ini almayı başardı, fakat seçimi 32 bin 187 oy farkla kaybetti. Mansur Yavaş, 17 Nisan 2016 tarihinde CHP’den istifa etti.

İTTİFAK’LA KAZANDI

Mansur Yavaş, 18 Aralık 2018 tarihinde yapılan CHP Parti Meclisi toplantısında, 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak belirlendi. 31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde, oyların yüzde 50,93’ünü alarak seçim sonuçlarına itiraz sürecinin tamamlanması sonrasında 8 Nisan 2019’da YSK’dan mazbatasını alıp Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladı. Mansur Yavaş, CHP’nin yanısıra İYİ Parti’nin de büyük desteğiyle koltuğa oturdu.

2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE AKTİF ROL ALDI

6 Mart 2023’te dönemin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını açıkladı. Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Millet İttifakındaki beş partinin genel başkanları ile beraber Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak isimlendirildi.

Bu süreçte Mansur Yavaş’ın ismi Cumhurbaşkanı adayı olarak hem kamuoyu araştırmalarında hem de medyada sıklıkla yer aldı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi’nin kurduğu altılı masa ittifakının Cumhurbaşkanı adayı olmadı ancak, tartışmalı ve oldukça yıpratıcı bir sürecin sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı formülü ile seçime girdi. Seçimde, Kemal Kılıçdaroğlu için oy isteyen Yavaş, Recep Tayyip Erdoğan’ın galip ayrılmasıyla belediyeye geri döndü ve yaklaşan yerel seçim için çalışmaya başladı.

“SON DÖNEMİ” İÇİN ADAY OLDU

Mansur Yavaş, 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimlerinde de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu. Ancak bu kez bir önceki seçimde kendisinin seçilmesine olanak sağlayan “ittifak” yoktu. İYİ Parti, Mayıs ayındaki seçimlerden sonra yerel seçime “hür ve müstakil” girme kararı aldı. Birkaç ay önce İYİ Parti lideri Meral Akşener tarafından Cumhurbaşkanlığına aday olması için ikna edilmeye çalışılan Mansur Yavaş, gelinen süreçte İYİ Parti’nin rakip çıkardığı bir başkan oldu.

İYİ Parti’nin Ankara’daki il ve ilçe başkanlarının neredeyse tamamı Yavaş’ın desteklenmesi gerektiğini düşünerek peş peşe istifa ettiler. Yavaş’a destek açıklayıp istifa etmeyenler ise görevden alındı. Meral Akşener’in “hain”, “zalim” ve “partisini karıştıran” olarak hedef aldığı Mansur Yavaş, İYİ Parti’ye rağmen seçimden galip ayrılarak muhaliflerini susturmayı bildi.

NELER YAPTI, NELER YAPMADI?

Mansur Yavaş’ın 5 yıllık yönetiminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin göze batan en önemli işi yeni alınan otobüsler oldu. İstanbul’a otobüs alımı için imza vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mansur Yavaş’ın talebi onayladı ve Ankara’ya 300 yeni otobüs alındı. Ankara ulaşımını oldukça rahatlatan bu adım Yavaş’a artı puan olarak yazdı. Polatlı başta olmak üzere altyapı ve içme suyu yatırımlarına ağırlık veren Yavaş, daha çok sosyal yardımlarla öne çıktı. Hem yoksul kesimlere, hem de emeklilere ve diğer ihtiyaç sahiplerine yönelik çalışmaları Yavaş’a seçim kazandıran önemli faktörler arasında yer aldı. Etimesgut, Keçiören trafik sorunlarının yanısıra, AŞTİ’nin yenilenmesi gibi adımlar da artı hanesine yazılabilir.

Mansur Yavaş’ın 5 yıllık sürecinde eksik kaldığı en önemli nokta ise raylı sistem hizmetleri oldu. Var olan metrolara hiç ekleme yapamayan Yavaş, daha çok belediyenin borçlarının ödenmesine odaklandığı savunucuyla bu konudaki soruları geçiştirdi. Ankara’nın metro sorunu bilinen bir gerçekken Yavaş’ın buraya odaklanmaması eksi olarak hanesine yazıldı. Yavaş’ın ikinci döneminde kendisinden beklenecek en önemli hizmet, yapacağı metro hizmetleri olacak. Yavaş, seçim sürecinde yeni metro hattı için projesinin hazır olduğunu duyurmuştu; bunu da ekleyelim.

2028 Cumhurbaşkanlığı seçimine giden süreçte Ekrem İmamoğlu’nun ismi asıl olarak öne çıkarken, Mansur Yavaş’ın ismi de gündeme gelecektir. Yavaş’ın “mutabakat”, “ittifak”, “uzlaşı” arayışında olduğunu kendisini tanıyanlar iyi bilir. Bir konsensüs olması halinde ise Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifini reddetmeyeceği de açık. 2028’e henüz çok var ancak, Yavaş’ın da güçlü bir aday olarak kenarda durduğunu hatırda tutmak gerekir…

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com