Yılın basın fotoğrafçıları belli oldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın Basın Fotoğrafları ödülleri 1 Şubat 2024’te gerçekleşen ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Adem Altan (AFP)

39 yıldır devam etmekte olan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın ödül gecesi TBMM’de gerçekleşti. Gazeteci Murat Koralp’in sunduğu program TFMD Başkanı Rıza Özel’in konuşmasıyla başladı. Konuşmasına 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Özel, bu yılki TFMD Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 29 gazeteciye adandığı belirtti. Gazetecilerin çalışma koşullarının zorluğuna da değinen Özel, “Sendikanın meslek grubumuzda zorunlu olmasını istiyoruz.” dedi ve fotoğraf ekipmanlarındaki yüksek vergi oranlarından da yakındı.

TFMD Özel Ödülü, Sertaç Kayar (Reuters)

Deprem fotoğraflarına büyük alan ayrılan yarışmada Yılın Basın Fotoğrafı ve Deprem Fotoğrafı birincisi, Ebrar Sitesi’ndeki enkaz altında hayatını kaybeden kızının elini tutan Mesut Hançer’i fotoğraflayan, Adem Altan oldu. Yılın Deprem Seri Fotoğrafı kategorisinde ise birinci Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım olurken ikinci Sedat Suna, üçüncü Tolga İldun oldu. Deprem Şehitleri Özel Ödülü’nün kazananı Emrah Gürel olurken Rafet Hüner Ödülü’nün kazananı ise İskenderun Limanı’nda deprem etkisiyle çıkan yangını fotoğraflayan Erdem Şahin oldu. AB Birliği Deprem Özel Ödülü’nü ise Nurettin Boydak aldı.

Yılın Deprem Seri Fotoğrafı, Uğur Yıldırım (Milliyet Gazetesi)

Yılın Foto Röportajı kategorisinde Redux Pictures’tan Onur Çoban gri foklar üzerine yaptığı serisiyle birinci, kendir ipi üzerine yaptığı serisiyle ikinci oldu. Kategorinin üçüncüsü ise Theodosius surları hakkındaki serisiyle Tamer Tamar oldu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Özel Ödülü’nü Reuters’tan Sertaç Kayar kazanırken Cumhuriyet’in 100. Yılına özel açılan 100. Yıl Özel Ödülü’nün kazananı ise Ahmet Turan Kural oldu.

Yılın Foto Röportajı, Onur Çoban (Redux Pictures)

Diğer bazı kategorilerin kazananları ise şöyle: Türkiye’nin Güzellikleri kategorisi birincisi İsmail Serhat Şahin, ikincisi Beytullah Elek, üçüncüsü Ahmet Turan Kural; Yılın Doğa ve Çevre fotoğrafları ödüllerini Uğur Yıldırım, Nurettin Boydak, Metin Yoksu; Ara Güler Özendirme Ödülü’nü Mert Nazım Engin, Hilmi Çoban; Sıfır Atık Özel Ödülü’nü ise Tolga İldun kazandı.

Çevre ve Doğa Fotoğrafı üçüncüsü, Metin Yoksu

Doğa ve Çevre Fotoğrafı üçüncüsü olan Metin Yoksu’nun Dicle Nehri’nin nesli tükenmek üzere olan leopar sazanı fotoğrafı yarışma öncesinde de sosyal medyada oldukça yer edinmişti, öyle ki Yoksu’nun fotoğrafını Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio Instagram hesabından paylaşmıştı. Metin Yoksu ödülü, Dicle Nehri’ndeki çalışmalarında desteğini esirgemeyen babasına adadı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com