Sabine Weiss ile fotoğrafın yüzyılı

Döneminin en önemli hümanist fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen Sabine Weiss'ın çalışmaları Berlin'de retrospektif bir sergi ile sunuluyor.

  • ü
  • 27 Ağustos 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Fransa, 1960. © Sabine Weiss / Photo Elysée, Lozan

Fotoğrafçı Sabine Weiss’ın (1924-2021) çalışmaları, doğumunun yüzüncü yılında Almanya’da ilk kez retrospektif bir sergi ile gösterime sunulacak: “Sabine Weiss. Bir Fotoğrafçının Hayatı”.

Robert Doisneau, Willy Ronis ve Brassaï ile birlikte Sabine Weiss, döneminin en önemli hümanist fotoğrafçılarından biri olarak kabulu ediliyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen hümanist akımla Avrupalı fotoğrafçılar, işçi sınıfının sokaktaki ve gündelik hayattaki hikâyelerini çalışmıştı.

Vogue için Roman düğünü, Tarascon, Fransa, 1953. © Sabine Weiss / Photo Elysée, Lozan

Sabine Weiss, 1924 yılında İsviçre’nin Saint-Gingolph kentinde doğdu. Yüksek öğrenimi sırasında ünlü fotoğrafçı Paul Boissonnas’ın stüdyosunda asistan olarak becerisini geliştirdi. Daha sonra Paris’e yerleşen Weiss, burada Alman moda fotoğrafçısı Willy Maywald’la çalıştı.

Sanatçı, Amerikalı ressam Hugh Weiss ile evlendikten sonra serbest fotoğrafçı olarak yaşamını sürdürdü.

1952’de ise Rapho ajansına katıldı. Fotoğrafları The New York Times ile birlikte Life, Newsweek, Vogue, Le Ore, Paris Match, Esquire, Holiday ve Du gibi dergilerde yayımlandı.

170’in üzerinde kişisel sergi açan sanatçının fotoğrafları 80’den fazla dergide yer aldı. Edward Steichen’in ünlü sergisi İnsan Ailesi de dahil olmak üzere grup sergilerine katıldı.

Koşan adam, Paris, Fransa, 1953. © Sabine Weiss / Photo Elysée, Lozan

1970’lerin sonlarında, hümanist sanatın artan tanınırlığından yararlanan Weiss, yalnızlığa odaklanan görsel bir dille karakterize ettiği siyah beyaz çalışmaları ile öne çıktı.

Son on yılda ise Sabine Weiss’ın çalışmaları etkileyici bir tanınırlık düzeyine ulaştı ve bir çok müze ve galeride sergilendi, ödüllere layık görüldü.

Sabine Weiss, röportaj, illüstrasyon, moda gibi fotoğrafçılığın her alanında eserler verdi. Fotoğrafı seyahat etmek için biri bahane olarak gören sanatçı, reklam, portre ya da kişisel çalışmaları ile kabul gördü.  Önceliği ise insanlarla tanışmak, hayata başka bir pencereden bakmak ve kendini ifade etmekti.

New York, ABD, 1955. © Sabine Weiss / Photo Elysée, Lozan

Türkiye’deki bir sergisinde Weiss, vefatına kadar çalıştığı, hayat boyu devam eden bir tutkuyu paylaştı.

Küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Virginie Chardin’in üstlendiği sergi, Berlin’de f³ (freiraum für fotografie) galerisi tarafından 5 Eylül 2024’te açılacak ve 24 Kasım’a kadar görülebilecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com