Mehves Lelic’in gözünden Türkiye’nin fotoğraf sanatçıları

Küratör Mehves Lelic üretimlerini Türkiye’de sürdüren fotoğraf sanatçılarından bir seçki yayımladı.

  • ü
  • 01 Nisan 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Fotoğraf: Gülşin (8), Sirkhane Darkroom

Türkiye’nin fotoğraf sanatçıları çevrimiçi fotoğraf platformu olan LENSCRATCH’ta yer aldı. Fotoğraf sanatını ve fotoğrafçıları desteklemeyi amaçlayan platformda küratör Mehves Lelic Türkiye’nin fotoğraf sanatçılarına ver verdiği bir yazı dizisi yayımladı. Artists of Türkiye (Türkiye’nin Sanatçıları) adı altında yayımlanan dizide Erdem Varol, Sirkhane Darkroom, Eren Sulamacı, Larissa Araz ve Cansu Yıldıran yer aldı.

ERDEM VAROL

Türkiye’nin barındırdığı tüm zıtlıklarla birlikte bir kaynaşma ve buluşma noktası oluşunu sanatlarına taşıyan Türkiyeli fotoğrafçıların işlerini kendisini her zaman etkilediğini belirten Lelic, yazı dizisine Erdem Varol ile başladı. Küratör, en büyük ilhamının İstanbul olduğunu ve canlı kalmak için yürüdüğünü, fotoğraf çektiğini, çizdiğini ve yazdığını ifade eden Varol’un görsel dilinin, yaptığı sıra dışı seçimlerle ilgi çekici hâle büründüğü belirtiyor.

Lelic, fotoğrafçının kompozisyonlarının tek ve durağan bir nesne ile ilgilendiğinde dahi oldukça yoğun ve meşgul olduğunu vurguluyor. Bunlara ek olarak flaşı kullanış biçiminin de fotoğrafçıyı benzerlerinden ayırdığına değinen Lelic, Varol’un çalışmalarını sanatçının etrafındaki yaşamı ciddi ve tuhaf taraflarıyla gözlemlemeye adanmış bir pratik olarak değerlendiriyor.

SİRKHANE DARKROOM

LENSCRATCH’taki yazı dizisine Salih Serbest öncülüğünde Türkiye, Suriye ve Irak’taki çocuklara analog fotoğrafı öğretmek ve dünyalarını bu yolla keşfetmelerini sağlamak amacıyla hareket eden Sirkhane Darkroom ile devam edildi. Göçmen çocuklara ve bölgedeki olaylardan etkilenen diğer çocuklara fotoğrafı bir özgürleşme ve sanat terapisi aracı olarak sunan Sirkhane Darkroom, çocuklara kültürel miraslarını koruma ve aileleri ve arkadaşlarıyla olan bağlarını güçlendirme imkânı sağlıyor.

EREN SULAMACI

Dijital dosyalardan İstanbul’daki kaosa kadar geniş bir alanda çalışan Eren Sulamacı, fotoğraf ve video metodlarını ele alıyor. Metodların dinamikleri üzerine çalışan sanatçının işleri, fotoğrafın doğruyu gösteren bir araçtan ziyade piksellerin yeniden düzenlenmesi olduğunu ortaya koyuyor. Araçların sınırlarını keşfeden sanatçı “gösterilen”, “gösteren” ve seyirci arasındaki dinamiği ele alıyor. Yaratıcılıkta iş birliğini önemseyen Sulamacı pek çok projesinde Didem Erbaş, Paul Celan gibi farklı sanatçılarla birlikte çalışıyor.

LARISSA ARAZ

Arşiv görsellerini, birincil kaynakları, multimedya bileşenleri ve kişisel anlatıları bir araya getiren Larissa Araz; vatandaşlık haklarından mahrum bırakılmış olanlara ses olmak için toplumsal hafızayı yeniden ele alıyor. Çalışmalarında çoğunlukla Levantenleri odağına alan sanatçı, görsel yaratım ve arşiv kullanımı ile acı dolu geçmişi yeniden anlatarak gücün ortaya çıkarılabileceğini gösteriyor.

CANSU YILDIRAN

Yazı dizisinin sonuncusu şimdilerde The Dispossessed projesi ile Foam Talent 2024-25 sergisinde yer alan Cansu Yıldıran’a odaklanıyor. İçinde yer aldığı grup ve toplulukların yaşamlarını ele alan sanatçı, Türkiye’deki LGBTQ+ topluluğuna odaklanan Fathom ve Shelter gibi projeleriyle de öne çıkıyor. Baskıcı ve heteronormatif yönetimin “öteki” üzerindeki etkisinin işlendiği çalışmalar, artan baskıyı gözlemleyerek büyüyen sanatçının odağını oluşturuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com