İstanbul’un 1860’lı yıllarına ait daha önce görülmemiş fotoğrafları ortaya çıktı.
İstanbul’un dijitale yeni aktarılan 1869 yılına ait olduğu düşünülen fotoğrafları ortaya çıktı. Fotoğrafları Türkolog tarihçi Fodor Gabor insanların erişimine açtı. Gabor, Suriye asıllı fotoğrafçı Pascal Sébah tarafından çekildiği tahmin edilen fotoğraflar için yaptığı paylaşımda “Dijitalizasyonu yeni yapılan bir Macar soylunun albümünden daha önce hiç görülmemiş bir İstanbul panoraması çıktı. Széchényi Milli Kütüphanesi dijital veri tabanında bütün fotoğraflar tek tek incelenebilir!” ifadelerine yer verdi.
Geç Antik, Erken Hristiyanlık ve Bizans dönemlerine odaklanan sanat, mimari ve tarih odaklı paylaşımlar yapan The Byzantine Legacy isimli kullanıcı bu eski İstanbul arşivini dün yaptığı bir paylaşımla X’te takipçileri ile paylaştı.
Hesap yaptığı paylaşımda Macaristan Milli Szechenyi Kütüphanesi’nin fotoğraf arşivi OSZK Fotótér ve tarihçi Fodor Gabor’a atıfta bulundu.
Arşivde yer alan bu yeni İstanbul fotoğrafları arasında Topkapı Sarayı, Boğaz, Galata Köprüsü ve çevresi, Haliç, Galata Kulesi’nin çevresi gibi yerlerin panoraması yer alırken Ayasofya, Sultan 3. Ahmet Çeşmesi, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii gibi yerlerin de daha yakından ve detay fotoğrafları yer alıyor.
Gabor’un “İlk önce sıradan bir panorama zannettim. Sonra ayrıntılara baktığım zaman değerini anlamaya başlamıştım.” ifadelerini kullandığı fotoğraflar OSZK Fotótér’in internet sitesinde erişime açık.