Gökyüzünde Perseid meteor yağmuru şenliği

Nemrut Dağı'nda, Perseid meteor yağmuru'nun aydınlattığı dev heykeller bölgede bulunanlara unutulmaz anlar yaşattı. 

  • ü
  • 12 Ağustos 2024
  • ü
  • Fotoğraf

1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'nda muhteşem meteor yağmuru görüntüsü. (FOTOĞRAF: KEMAL ASLAN / AFP)

Yılın en büyüleyici gökyüzü olaylarından biri bu hafta yaşanıyor. Gökyüzünde izlemesi oldukça heyecanlı olan Perseid meteor yağmuru için geri sayım başladı.

Perseid meteor yağmurunun gerçekleştiği 11 Ağustos 2024 gecesi, Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı arkeolojik alanında muhteşem görüntülere sahne oldu. Perseid meteor yağmuru’nun aydınlattığı dev heykeller bölgede bulunanlara unutulmaz anlar yaşattı.

1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 1881 yılında bir Alman mühendis tarafından keşfedilen Zeus ve Apollo gibi antik tanrılarla çevrili 10 metrelik dev Kral I. Antiochus heykellerinin bulunduğu 2.134 metre yüksekliğindeki dağda bu gece de benzer görüntülere tanıklık edilecek.

PERSEID METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseid meteor yağmuru, her yıl yazın ortasında görülen bir meteor yağmurudur. Bu olay, Perseus takımyıldızı yönünden gökyüzüne düşen meteorların oluşturduğu etkileyici bir ışık şovuna yol açar. Perseid’lerin zirve noktası genellikle 12-13 Ağustos civarındadır.

Perseid meteor yağmuru, Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın yörüngesinden gelen toz ve partiküllerin Dünya’nın atmosferine girmesiyle oluşur. Bu partiküller, atmosferle çarpıştıklarında yanar ve gökyüzünde ışık izleri bırakır. Bu ışık izlerine “kuyruklu yıldız” olarak adlandırılan meteorlar denir.

Perseid’ler genellikle hızlı hareket ederler ve bu nedenle gökyüzünde uzun, parlak izler bırakabilirler. Genellikle saatte 50-100 meteora kadar gözlemlenebilir ve bu da onları amatör astronomlar ve gökyüzü gözlemcileri için oldukça çekici kılar. Perseid meteor yağmuru, temiz bir gökyüzü ve düşük ışık kirliliği koşullarında en iyi şekilde izlenir.

METEOR YAĞMURU NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Yılın en iyi meteor yağmurlarından biri olarak kabul edilen Perseid meteor yağmuru, ağustos ayında gerçekleşecek.

12 Ağustos Pazartesi gününden 13 Ağustos Salı gününe kadar gece boyunca zirveye ulaşacak.

Bilim insanlarına göre Perseid meteor yağmurunun en net gözlemleneceği an 13 Ağustos Salı sabahı saat 04:00 civarı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com