Fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet İstanbul’da

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet 10. edisyonuyla İstanbul’a geliyor.

  • ü
  • 25 Nisan 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Fotoğraf: Federico Ríos Escobar

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet 10. edisyonuyla, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra, İstanbul’a geliyor. 10. döneminde “Human” (insan) temasına odaklanan ödülde finale kalan 12 fotoğrafçının işlerini bir araya getiren sergi Arter’de sanatseverlerle buluşacak.

Fotoğraf: Hoda Afshar

Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik konusuna fotoğrafın gücüyle dikkat çekmek amacıyla ilk kez 2008 yılında düzenlenen ödülün bu yılki edisyonunu “Human” temasını tüm yönleriyle keşfetme olanağı sunuyor. Yarışmada finale kalan ve dünya üzerindeki insan etkisini kendilerine has ifade biçimleriyle keşfetmeye çağıran fotoğrafçılar ise şu şekilde; Hoda Afshar, Gera Artemova, Ragnar Axelsson, Alessandro Cinque, Siân Davey, Gauri Gill, Michał Łuczak, Yael Martínez, Richard Renaldi, Federico Ríos Escobar, Vanessa Winship ve Vasantha Yogananthan.

Fotoğraf: Gauri Gill

FİNALİST GAURI GILL

Belgesel, portre, manzara fotoğrafçılığının yanı sıra ışık ve süreç üzerine farklı denemeleri kapsayan çeşitli yaklaşımlarla yerli halkların yaşadığı zorluklardan, çatışmadan, çocukluktan, ekonomik süreçlerin çöküşünden, insan yerleşimlerinin izlerine, sanayinin gelişmesine, çete şiddetine, sınır topraklarına ve göçe kadar pek çok konuya değinildiği “Prix Pictet: Human”ın kazananı ise Hindistanlı fotoğrafçı Gauri Gill oldu. Uluslararası turnenin ilk ayağı olan Victoria & Albert Museum’da Eylül 2023’te gerçekleşen törende ödülünü alan ve yirmi yılı aşkın süredir Kuzey Hindistan’ın batısındaki Racastan çölünde yaşayan topluluklarla ve son on yıldır da Maharaştra’daki yerli sanatçılarla yakından ilgilen Gill, “aktif dinleme” olarak adlandırdığı, toplulukla birlikte ve topluluk aracılığıyla çalışmaya olan inancını vurguluyor.

Fotoğraf: Vanessa Winship

 

Prix Pictet Halkın Seçimi Ödülü’nün kazananı ise Darién Geçidi’ni aşmak için risklerle dolu bir göç yolculuğuna kalkışmış Güney Amerikalı çocukların hikâyesine odaklanan Kolombiyalı fotoğrafçı Federico Ríos Escobar oldu. Finale kalan 12 isim arasında Vanessa Winship ise Türkiye’nin Irak, İlan, Suriye, Ermenistan sınırında kız öğrencileri mavi önlükleriyle fotoğrafladığı sınırları sorgulayan çalışmasıyla yer alıyor. Turnenin ilk ayağı Victoria & Albert Museum’dan sonra İstanbul’da Arter’de yer alacak olan “Prix Pictet: Human”, daha sonra Dublin, Bangkok, Münih, San Diego ve Stockholm’de gösterilecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

“Prix Pictet: Human” 6 Nisan-27 Temmuz tarihleri arasında Arter’de görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com