Adem Altan, unutulmaz deprem fotoğrafı ile World Press Photo büyük ödülünü kazandı

AFP'nin Türkiye foto muhabirlerinden Adem Altan'ın Kahramanmaraş depreminde bir babanın enkaz altındaki kızının elini tuttuğu fotoğrafı yılın en iyi fotoğrafı seçildi.

  • ü
  • 03 Nisan 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Fotoğraf: Adem Altan / AFP

Dünyanın en prestijli basın fotoğrafı ödüllerinden biri olan World Press Photo‘nun (Dünya Basın Fotoğrafı), 2024 yılı sonuçları belli oldu. AFP’nin Türkiye foto muhabirlerinden Adem Altan’ın Kahramanmaraş depreminde, bir babanın enkaz altındaki kızının elini tuttuğu fotoğrafı Avrupa’da yılın en iyi fotoğrafı seçildi.

FOTO MUHABİRİ KURTARMA EKİBİNDEN ÖNCE GİTTİ

Türkiye’nin en iyi foto muhabirlerinden biri olan ve Ankara’da yaşayan Adem Altan bu fotoğrafı, 53 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Kahramanmaraş depremininin ikinci günü çekmişti. 7 Şubat 2023 Salı günü henüz hiçbir kurtarma ekibi bölgeye ulaşmamışken, bölge sakinleri sevdiklerini kurtarmak için enkazı kendileri temizlemeye çalışıyordu. Kaosun ortasında, turuncu ceketli adam yağmurdan ve soğuktan etkilenmeden hareketsiz duruyordu. İşte tam da o anda Adem Altan, kendisinden 60 metre uzaktaki bir kişinin, enkaz altındaki birinin elini tuttuğunu fark etti. Enkaz altındaki bu kişi o adamın kızıydı.

BABA, ‘KIZIM IRMAK’ DİYEBİLDİ

AFP’nin aktardığına göre; Adem Altan fotoğraf çekerken adam onu dikkatle izliyordu. “Çocuğumun fotoğraflarını çek,” diye kısık sesle seslendi Adem Altan’a, sesi titriyordu. Bırakmaya isteksiz olduğu elini, fotoğrafçıya 15 yaşındaki kızının nerede yattığını gösterecek kadar kısa bir süre için bıraktı. Hemen ardından tekrar kavradı. Altan, “O anda çok duygulandım. Gözlerimden yaşlar boşandı. ‘Tanrım, bu dayanılmaz bir acı’ diye düşünüp durdum,” dedi. Adem daha sonra adını ve çocuğunun adını sordu. Baba Mesut Hancer, “Kızım Irmak,” diye cevap verdi. Adem hemen görüntünün deprem kurbanlarının acısını yakaladığını düşündü, ancak görüntünün yaratacağı etkiyi hayal bile edememişti.

61 BİNDEN FAZLA FOTOĞRAF ARASINDAN SEÇİLDİ

Dünya çapında gazetelerin manşetlerinde yer alan fotoğraf, sosyal medyada da yüz binlerce kez paylaşıldı. ”Bunun insanların hafızasına kazınacak bir fotoğraf olduğuna inanıyorum. Birçok kişi bana bu fotoğrafı asla unutmayacaklarını söyledi,” diyor Adem Altan. Kendisi de o anları unutamayacağını belirtiyor.

Adem Altan’ın fotoğrafı 130 farklı ülkeden 3.851 fotoğrafçının 61.062 başvurusu arasından seçildi.

Fotoğraf: Johanna Maria Fritz / Die Zeit

AVRUPA’NIN DİĞER KATEGORİ BİRİNCİLERİ

Altan’ın deprem fotoğrafının tekli kategoride bölge birincisi seçildiği yarışmada Avrupa bölgesi hikâye kategorisinde “Kakhovka Dam: Flood in a War Zone” adlı serisi ile Johanna Maria Fritz, uzun dönem projede “No Man’s Land” ile Daniel Chatard, serbest formatta ise “War Is Personal” ile Julia Kochetova birinci oldu.

Johanna Maria Fritz “Kakhovka Dam: Flood in a War Zone” adlı serisinde Rusya’nın saldırılarının yol açtığı ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan sele odaklanıyor. Fritz selin etkilerini Viktor ve gönüllü kurtarma ekibinin çalışmalarını göstererek anlatıyor.

Fotoğraf: Daniel Chatard

ALMANYA’DA MADENE KARŞI AKTİVİSTLERİN ZAFERİ

Daniel Chatard “No Man’s Land” isimli projesinde Almanya’da Hambach Ormanı’nda ve Lützerath’ta maden çalışmalarını, protestoları ve devlet müdahelesini gösteriyor. Almanya kendisini yenilenebilir enerjide başı çeken ülke gibi gösterse de ülkenin enerji üretimi hâlâ büyük oranda kömür temelli. Rhineland’da 70’lerden beri devam eden maden çalışmalarının genişlemesini 2012’de bölgeyi işgal etmeye başlayan aktivistler durdurmaya çalışıyor. 2023’ü gelindiğinde aktivistle ormanın kalanını ve yıkılması planlanan 6 köyden 5’ini kurtarmayı başarıyor.

Görsel: Julia Kochetova

UKRAYNA’DAKİ SAVAŞA KİŞİSEL BİR BAKIŞ

“War Is Personal”da ise Ukraynalı foto muhabir Julia Kochetova, odağı başka yerlere kayan insanlara, her gün Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. Fotoğrafları müzik, şiir, ses kaydı ile bir araya getiren fotoğrafçı “savaşın tanıdık imajlarına” getirdiği kişisel bakış açısıyla kendi deneyimini aktarıyor.

Diğer bölgelerin kazananlarını ve çalışmalarını görmek için tıklayınız.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com