AFP'nin Türkiye foto muhabirlerinden Adem Altan'ın Kahramanmaraş depreminde bir babanın enkaz altındaki kızının elini tuttuğu fotoğrafı yılın en iyi fotoğrafı seçildi.
Dünyanın en prestijli basın fotoğrafı ödüllerinden biri olan World Press Photo‘nun (Dünya Basın Fotoğrafı), 2024 yılı sonuçları belli oldu. AFP’nin Türkiye foto muhabirlerinden Adem Altan’ın Kahramanmaraş depreminde, bir babanın enkaz altındaki kızının elini tuttuğu fotoğrafı Avrupa’da yılın en iyi fotoğrafı seçildi.
Türkiye’nin en iyi foto muhabirlerinden biri olan ve Ankara’da yaşayan Adem Altan bu fotoğrafı, 53 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Kahramanmaraş depremininin ikinci günü çekmişti. 7 Şubat 2023 Salı günü henüz hiçbir kurtarma ekibi bölgeye ulaşmamışken, bölge sakinleri sevdiklerini kurtarmak için enkazı kendileri temizlemeye çalışıyordu. Kaosun ortasında, turuncu ceketli adam yağmurdan ve soğuktan etkilenmeden hareketsiz duruyordu. İşte tam da o anda Adem Altan, kendisinden 60 metre uzaktaki bir kişinin, enkaz altındaki birinin elini tuttuğunu fark etti. Enkaz altındaki bu kişi o adamın kızıydı.
AFP’nin aktardığına göre; Adem Altan fotoğraf çekerken adam onu dikkatle izliyordu. “Çocuğumun fotoğraflarını çek,” diye kısık sesle seslendi Adem Altan’a, sesi titriyordu. Bırakmaya isteksiz olduğu elini, fotoğrafçıya 15 yaşındaki kızının nerede yattığını gösterecek kadar kısa bir süre için bıraktı. Hemen ardından tekrar kavradı. Altan, “O anda çok duygulandım. Gözlerimden yaşlar boşandı. ‘Tanrım, bu dayanılmaz bir acı’ diye düşünüp durdum,” dedi. Adem daha sonra adını ve çocuğunun adını sordu. Baba Mesut Hancer, “Kızım Irmak,” diye cevap verdi. Adem hemen görüntünün deprem kurbanlarının acısını yakaladığını düşündü, ancak görüntünün yaratacağı etkiyi hayal bile edememişti.
Dünya çapında gazetelerin manşetlerinde yer alan fotoğraf, sosyal medyada da yüz binlerce kez paylaşıldı. ”Bunun insanların hafızasına kazınacak bir fotoğraf olduğuna inanıyorum. Birçok kişi bana bu fotoğrafı asla unutmayacaklarını söyledi,” diyor Adem Altan. Kendisi de o anları unutamayacağını belirtiyor.
Adem Altan’ın fotoğrafı 130 farklı ülkeden 3.851 fotoğrafçının 61.062 başvurusu arasından seçildi.
Altan’ın deprem fotoğrafının tekli kategoride bölge birincisi seçildiği yarışmada Avrupa bölgesi hikâye kategorisinde “Kakhovka Dam: Flood in a War Zone” adlı serisi ile Johanna Maria Fritz, uzun dönem projede “No Man’s Land” ile Daniel Chatard, serbest formatta ise “War Is Personal” ile Julia Kochetova birinci oldu.
Johanna Maria Fritz “Kakhovka Dam: Flood in a War Zone” adlı serisinde Rusya’nın saldırılarının yol açtığı ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan sele odaklanıyor. Fritz selin etkilerini Viktor ve gönüllü kurtarma ekibinin çalışmalarını göstererek anlatıyor.
Daniel Chatard “No Man’s Land” isimli projesinde Almanya’da Hambach Ormanı’nda ve Lützerath’ta maden çalışmalarını, protestoları ve devlet müdahelesini gösteriyor. Almanya kendisini yenilenebilir enerjide başı çeken ülke gibi gösterse de ülkenin enerji üretimi hâlâ büyük oranda kömür temelli. Rhineland’da 70’lerden beri devam eden maden çalışmalarının genişlemesini 2012’de bölgeyi işgal etmeye başlayan aktivistler durdurmaya çalışıyor. 2023’ü gelindiğinde aktivistle ormanın kalanını ve yıkılması planlanan 6 köyden 5’ini kurtarmayı başarıyor.
“War Is Personal”da ise Ukraynalı foto muhabir Julia Kochetova, odağı başka yerlere kayan insanlara, her gün Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. Fotoğrafları müzik, şiir, ses kaydı ile bir araya getiren fotoğrafçı “savaşın tanıdık imajlarına” getirdiği kişisel bakış açısıyla kendi deneyimini aktarıyor.
Diğer bölgelerin kazananlarını ve çalışmalarını görmek için tıklayınız.