Dönüşen bir hafızanın ‘prova’sı

Metehan Özcan, sanat hayatının kapsamlı bir gösterimi olan Prova ile Ka’da.

  • ü
  • 18 Şubat 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Hafızayı bir kimlik tasviri olarak ele alan Metehan Özcan, son sergisinde aile albümleri ve bilinç akışı arasında bir ‘prova’ yapıyor. Özcan’ın düşünme şeklini ortaya koyan Prova, sürekli değişen ve gelişen bir hafıza alanı hâline geliyor. Geçtiğimiz yıl Versus Art Project’te yer alan sergi, Ka Atölye’de yenilenmiş hâliyle ziyarete açılıyor.

Sanatçının geçmiş çalışmalarının, arşivinin ve İstanbul-Ankara-İzmir dönemlerine ait kişisel izlerin ve başka sanatçılara ait üretimlerin yer aldığı Prova; 1978 tarihli bir vesikalık, istiflenmiş görseller, bir banyo fayansı, oda anahtarları, otel odası fotoğrafları, anonim mekânlar-tanıdık mekânlar, gizlenmiş hatıralar, geleceğe dair tahayyüller gibi pek çok unsura yer veriyor.

Sergi sahip olduğu içerik ve form çeşitliliğini klasik sergi düzenine hapsetmeyip ziyaretçiyi bu hafıza provasının bileşenleriyle temasa geçmeye çağırıyor. Bu farklı mekânlara ve kişilere uzanan bileşenler işlerin ve nesnelerin yan yanadalığı özel ve kamusal olan arasında bir köprü kuruyor. Tüm bunların farklı küratörlük ve sergileme tekniklerinin sunularak yapıldığı Prova bir sergiden çok “açık stüdyo” hâline bürünüyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Asuman Suner’in “Başkaları gibi görünmek esasen flâneur’ün işine gelir. Zira bu anonimlik ve tebdili kıyafet sayesinde istediği her yere fark edilmeden girip çıkabilir, istediği şekilde gözlem yapabilir… Mekânsal, ahlaki ya da kültürel anlamda ona yasaklamış hiçbir yer yoktur.” sözleriyle sunulan sergi 30 Mart 2024’e kadar Ka’da görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com