Cindy Sherman’dan öz portreler: Piksel piksel çekti, ilmek ilmek dokudu

Fotografiska’nın ev sahipliği yaptığı ve büyük ilgi gören Cindy Sherman sergisi ‘Tapestries’, fotoğrafçının Instagram öz portrelerinin duvar halıları üzerine işlenmiş hali.

Fotoğraf: Fotografiska

İsveç’in en büyük fotoğraf müzesi olan Stockholm merkezli Fotografiska, 10 Şubat – 9 Haziran tarihleri arasında Amerikalı ikonik kadın fotoğrafçı Cindy Sherman’a ev sahipliği yaptı. ‘Tapestries’ (Duvar Kâğıtları) isimli sergisinde Sherman, daha önceden denemediği bir medyayı kullandı ve öz portrelerini duvar halılarının üzerine işledi. Kendi kimliğini, cinsiyetini ve temsilini Instagram portreleri üzerinden keşfe koyuldu. Cesur, meraklı, alaycı ve karşı koyan denemeleriyle Sherman benliğinin faklı katmanlarını görsel araçlar üzerinden yorumladı.

Sherman’ın 2017 yılında kendi Instagram hesabı üzerinden başlattığı serisi ‘çarpık öz portre’ de dijital dünyada bir fenomen haline gelen yüz filtrelerini kullanarak aynı zamanda bu fenomene karşı bir duruş da sergiledi.

Fotoğraf: Cindy Sherman / Fotografiska

Fotografiska’nın ev sahipliği yaptığı ve büyük ilgi gören Cindy Sherman sergisi ‘Tapestries’, fotoğrafçının Instagram öz portrelerinin duvar halıları üzerine işlenmiş hali. Fotoğrafçı, günümüzün gelip geçici, hızlı ve çağdaş görsellerini, dünyanın en eski el sanatlarından olan dokuma tekstillerinin üzerine aktardı. Böylece 15 yıllık sanat kariyerinde ilk defa fotoğrafik olmayan bir araç kullanarak tamamen yeni bir mecranın içerisine girdi. Pikseller, ipliklere ve dokumalara dönüştü. Dijital görüntülerden dokuma tekstillere olan bu geçiş, fotoğraflara aynı zamanda dijital araçlarla elde edilmesi mümkün olmayan dokusal bir nitelik de kazandırdı.

Fotoğraf: Cindy Sherman / Fotografiska

Sherman’ın ‘Tapestries’ sergisindeki işler, Belçika’nın geleneksel zanaatı olan dokumacılık aracılığıyla pamuktan, yünden, akrilikten ve polyesterden üretildi. Duvar halılarının üzerine işlenen görsellerde fotoğrafçı, saç rengi, cilt tonu, yüz hatları ve göz rengi gibi çeşitli karakteristik özelliklerini manipüle etti. Böylece ortaya birbirine karşıt iki medyanın – dijital fotoğraf ve tekstil dokumaları – buluştuğu güçlü, cazip ve heyecan verici radikal bir seri iş çıkmış oldu.

Fotoğraf: Cindy Sherman / Fotografiska


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Şu anda New York’ta yaşayan Cindy Sherman, 1954 New Jersey doğumlu. Fotoğrafçılığa 1972 yılında Buffalo State College’de başladı. Çığır açan fotoğrafları yaklaşık 50 yıldan bu yana çağdaş medyada temsil ve kimlik temalarına meydan okuyor. Fotoğrafçının en bilinen işlerinden biri Untitled Film Stills isimli serisidir. 1977’de New York’ta üzerinde çalışmaya başladığı bu işinde Sherman, Hollywood, kara film ve düşük bütçeli B-filmlerden esinlendi. Buradaki çeşitli basmakalıp kadın karakterlerini ve karikatürlerini kendi benliği üzerinden canlandırdı. Ortaya çıkan 69 siyah-beyaz portre, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com