Bosnalıların ‘yara izleri’nin tanığı Paul Lowe vefat etti

Hem foto muhabiri, hem yazar, hem de eğitmen kişiliğiyle tanınan Paul Lowe, Los Angeles'ta hayata veda etti. Bosna'daki savaşı ve yakıcı etkilerini belgeleyen Lowe, Saraybosna'da kurbanların ailelerinin de katıldığı bir sergi açmıştı.

  • ü
  • 15 Ekim 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Savaşın yıkıma uğrattığı Saraybosna’da çektiği ve kuşatmanın yakıcı gerçeklerini tüm dünyanın dikkatine sunan, etkileyici görüntüleriyle tanınan İngiliz fotoğrafçı Paul Lowe Cumartesi günü Los Angeles’ta hayata veda etti. Bağlı bulunduğu fotoğraf ajansı VII Photo kaybı, “Paul cesur ve sevilen bir yoldaş, son derece sadık bir baba ve kocaydı. Bu kayıp şok edici ve kahredici; kalplerimiz eşi ve ailesiyle birlikte.” ifadeleriyle duyurdu.

Çalışmaları Time, Newsweek ve The Observer gibi önde gelen yayınlarda yer alan Lowe, 2021 yılında 26. Modul Memorije’de Hafızanın Korunmasına Katkı Ödülü’nü aldı ve Bosna Hersek Tarih Müzesi’nde “Yara İzleri” adlı sergisini açtı.

Lowe sergide, savaş sırasında çektiği büyük formatlı fotoğrafları, çekilmelerinden 25 yıl sonra sunmaktan büyük onur duyduğunu söylemişti. Fotoğrafların ilk çekildikleri yerlerin yakınında sergilemenin bir hayalin gerçekleşmesi olduğunu belirten Lowe, Haziran 2021’de kapanmadan önce birçok bölge sakininin sergiyi göreceğini umduğunu belirtmişti.

Foto muhabiri Lowe 1992’de Saraybosna’da kuşatma sırasındaki yaşamı fotoğrafladı ve daha sonra savaştan zarar gören manzarayla duygusal bir bağ geliştirdi. 1995 yılında, yaklaşık altı ay boyunca üzerinde çalıştığı bir proje olan şehrin yıkıntılarının ve barikatlarının görüntülerini çekmeye başladı. Harap olmuş şehirden ortaya çıkan tuhaf estetiğe dikkat çekti ve bu da onu derinden etkileyen bir fotoğraf raporuna yol açtı.

PAUL LOWE KİMDİR?

Dr. Paul Lowe, Londra Sanat Üniversitesi, Londra İletişim Fakültesi’nde Belgesel Fotoğrafçılığı Okutmanı ve Foto Muhabirliği ve Belgesel Fotoğrafçılığı Yüksek Lisans Programı Kurs Lideri olarak görev yapmıştır. Paul, fotoğrafları TIME, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer ve The Independent gibi dergilerde yayınlanan ödüllü bir fotoğrafçıydı. Berlin Duvarı’nın yıkılışı, Nelson Mandela’nın serbest bırakılması, Afrika’daki kıtlık, eski Yugoslavya’daki çatışma ve Grozni’nin yıkımı gibi dünyanın dört bir yanındaki son dakika haberlerini fotoğrafladı. Aynı zamanda VII ajansının da bir üyesiydi.

Bosna’daki savaşın 10 yılını ve savaş sonrası durumu belgeleyen Bosnalılar adlı kitabı 2005 yılında Saqi kitapları tarafından yayınlandı. Araştırma ilgi alanı çatışma fotoğrafçılığına odaklandı ve Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak (Espas Yayınları) adlı kitaplara bölümler yazarak katkıda bulundu: Photography in Crisis (Reaktion, 2012) ve Photography and Conflict kitaplarına bölümler yazmıştır. En son kitapları arasında Thames and Hudson tarafından yayınlanan Photography Masterclass ve Bloomsbury Academic Press tarafından yayınlanan Dr. Jenny Good ile birlikte yazdığı Understanding Photojournalism yer almaktadır.

FOTO MUHABİRİ, YAZAR, EĞİTMEN

Hem foto muhabiri, hem yazar, hem de eğitmen kişiliğiyle tanınan Paul Lowe’un, Espas Yayınları’ndan çıkan Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak adlı kitapta Hüseyin Yılmaz ile birlikite kaleme aldıkları “Faili Fotoğraflamak” başlığı ile yayımlanan giriş yazısı bugün de güncelliğini koruyor.

”Doğrudan şiddet eylemini veya kurbanı göstermektense, olayların meydana geldiği ortamı tasvir eden ve vahşetle dolaylı olarak ilşkilendireilen fotoğrafları incelemek kayda değer ihtimaller üretme potansiyeline sahip. Şiddeti içermeyen fotoğraflar, izleyiciyi, vahşetin doğasıyla ve faillerin doğasıyla hayali bir ilşkiye sokabilir. Vahşetin yokluğunu araştırırken Hannah Arendt’in ” kötülüğün sıradanlığı’ kavramı vahşetin gerçekleştiği alanların çoğu zaman tasvir edilmemiş, günlük ve sıradan olduğu anlamında ele alınabilir ve bu şuçları işleyen insanların içsel motivasyonları ve gerekçeleri yalnızca emirleri yerine getirmekten daha karmaşık olsa da bu yüzeyde görünür olabileceği düşünülebilir.. Optik-mekanik işeviyle fotoğraf makinası bir olayın sıradan yanlarını kaydetme becerisine sahiptir. İzleyiciyi anlık detayları görmeye çağırarak, sıradanlıkla, seyircinin fotoğrafın altyazısıyla edindiği bilgi arasında gerilim yaratır. ”Sıradanlığın estetik stratejisi” çağdaş fotoğraf pratiğinde sıkça kullanılmaktadır. Yüzeysel gibi görünen bir imgenin, sıradan bir olay veya insanla ilgili olduğu düşünülür. Bunun hemen arkasından izleyicinin, başka bir katman daha olduğunu keşfetmesi, daha derin ve daha hayali bir okuma yapabilecek olması fikri uzun zamandır gündemdedir. Soykırımın örgütleyici faillerinden birinin çevresinde dönen görüntüler kümesini, şiddetin kendisini ya da kurbanları göstermeyen fotoğrafları seçmek fotoğraftaki ihtimalleri araştırmak için kullanışlıdır. kanıtların yokluğunda izleyici, kötülüğün doğasıyla hayali bir etkileşim içine girer.” SYF. 179

Paul Lowe’un çalışmalarını görmek için tıklayınız.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com