Ankara’nın fotoğraf ve posta kartları

Erman Tamur’un Ankara’nın 1890-1960 yıllarını gösteren fotoğraf ve posta kartlarını derleyen kitabı “Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960)” çıktı.

  • ü
  • 28 Mart 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Erman Tamur, 1890-1960 yılları arasında etkili olan Ankara’da fotoğrafçılık ve kartpostalların öyküsünü kitaplaştırdı. Osmanlı’nın son otuz yılı ve Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kırk yılındaki Ankara’yı gösteren Antranik’ten Foto Rıdvan’a, Mugamyanlar’dan Gökçeatam’a Ankara’da Fotoğrafçılık ve Posta Kartları (1890-1960), Koç Üniversitesi VEKAM’dan çıktı.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) dönemin toplumsal değişimini yansıtan bu yeni çalışması; Ankaralıların fotoğrafla ilişkisindeki dönemsel değişimler, her bir dönemde öne çıkan fotoğrafçıların yaşam öyküleri, sanat ve meslek anlayışları, fotoğrafhanelerin süreç içindeki artışı ve semtlere dağılımları gibi konuları bir araya getiriyor.

Çalışma, başlangıcı 1890’lı yıllara dayanan ve öncüleri Antranik G. Cevahirciyan, M. Mugamyan ve V. Pernayan ile başlayan Ankara fotoğrafçılığının izini sürmeyi Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk fotoğrafçıların sürece dahil olmasıyla sürdürüyor. Türk fotoğrafçılar arasında ise Etem Tem ve Esat Nedim (Tengizman) gibi fotoğraf subayları, kendi adlarına fotoğrafhane açan Çulluzâde Mehmet Adil Bey (Adil Çullu) ve İsmail Remzi Bey (Remzi Tezel) gibi isimler öne çıkıyor.

400’ü aşkın siyah-beyaz fotoğrafı, 300’ü aşkın siyah-beyaz posta kartını ve 70’i aşkın renkli posta kartını içeren kitapta, posta kartlarının fotoğrafçıları ve editörleri hakkında bilgiler veriliyor ve kart grupları karakteristik özellikleriyle bir arada sunularak tasnifli seriler oluşturuluyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Mugamyan Biraderleri tarafından bastırılan belgesel değerindeki posta kartlarını da içeren çalışma yeni araştırmalar için ilham olmayı hedefliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com