Ahmet Burhan Ataç’ın anısı, ABD’nin en önemli fotoğraf festivalinde yaşıyor

Ünlü fotoğrafçı Ansel Adams’ın 1943 yılında çektiği fotoğraf; ABD'nin Wilson şehrindeki festivalin en önemli eseri. Eserin altında ise anısını yaşatmak için Ahmet Burhan Ataç ismi yazıyor. Gönüllülerin "Kara Efe"sinin adı Adams ile birlikte Wilson caddelerinde yaşıyor.

8 yaşında kansere yakalan, tutuklu olan babasını yanında istediği görüntüsü ile anne-babaları tutuklu KHK’lı çocukların sembolü haline gelen ve sonunda hastalığa yenik düşen Ahmet Burhan Ataç’ın ismi ABD’nin en ünlü fotoğraf festivallerinden birindeki dünyaca ünlü fotoğrafçının eserine sponsor olarak yazıldı.

Amerika’nın en önemli fotoğraf festivalerinden biri olan Eyes on Main Street Fotoğraf Festivali, 10’uncu kez fotoğraf severlerle buluştu. On yıl boyunca 643 fotoğrafçının eserlerinin sergilendiği festival, fotoğraf tutkunlarının destekleriyle devam ediyor.

Devasa boyutlarda basılan ve Wilson şehrinin caddelerinde 100 gün boyunca izleyenlerin beğenisine sunulan her fotoğraf karesinin bir sponsoru bulunuyor. Manzara fotoğrafçılığı denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Ansel Adams’ın 1943 yılında çektiği fotoğraf; büyük ustaya saygı kapsamında festivalin bu yılki en önemli eserleri arasında yer alırken Adams’ın fotoğrafının sponsoru, 8 yaşında kanser olan ve tedavisi engellenen KHK’lı anne babanın oğlu Ahmet Burhan Ataç oldu.

OHAL MAĞDURLARININ SEMBOLÜ

Amerikalılarının hikâyesini pek bilmediği; 8 yaşında kansere yenilen ve Türkiye’deki OHAL mağdurlarının sembol ismi haline gelen Ahmet Burhan Ataç’ın ismi Adams fotoğrafın hemen altına yerini aldı.

Kanser hastalığını birlikte yenmek için sosyal medya üzerinden cezaevindeki babasının tahliyesini istediği görüntülü mesajıyla tanınan Ahmet Burhan Ataç, dört yıl önce yaşadığı acılara daha fazlaya dayanamayarak 8 yaşında hayata veda etmişti.

‘KARA EFE’YE VEFA: ADI DEV İSİMLE YAN YANA

Ahmet Burhan’ın hatırasını yaşatmak için ünlü fotoğrafçının eserine sponsor olan ve kendi ismi yerine “Kara Efe” lakaplı Ahmet Burhan Ataç’ın ismini yazdıran F.U., “Aslında birkaç arkadaş birlikte sponsor olduk. Festivalden tesadüfen haberimiz oldu. Wilson’ın meşhur bir parkı var; oraya ziyaret ettiğimiz sırada geçtiğimiz yılki serginin eserlerini toplanıyordu. Festival organizasyonun yapan bir yönetici de oradaydı. Biraz konuşunca herkesin bir fotoğrafa sponsor olacağını öğrendik” dedi.

38 ÜLKEDEN 100 FOTOĞRAFÇI KATILIYOR

Festivalin organizasyon kurulu başkanı Martin Evans, bu yıl 38 farklı ülkeden 100 fotoğrafçının festival katılım sağladığını belirterek; 10 binin üzerinde kişinin 3 ay içinde festivali ziyaret edeceğini belirtti.

Ahmet Burhan Ataç, ismi hakkında hiçbir fikri olmadığını fakat birkaç kişinin ismi gündeme getirdikten sonra Google’da arattığını belirterek; “Aslında hala tam olarak olayı anlayabilmiş değilim. Neden küçük bir çocuğun tedavisi için anne ve babaya izin verilmez. Gerçekten çok üzücü. Festivalimiz sayesinde hatırasının yaşatılmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.

Festival 1 Haziran’da sanatçı ve ziyaretçilerin birlikte gerçekleştirdiği sergi yürüyüşü ile başladı. Festival katılımcıları arasında yer alan dünyaca meşhur kadın fotoğrafçılar Maggie Steber, Renee C Byer de bulunuyor. World Press Photo ve Pulizter ödüllü fotoğrafçıların sunumları ise festivalin bu seneki bir en önemli etkinlikleri arasında yer alıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com