Fotoğraflar: Mehmet Demirci
Bir zamanlar tütün endüstrisinin merkezi olan Wilson, 1960’lı yıllarda tütün depolarının şehir dışına taşınmasıyla birlikte sessizliğe büründü. Zamanla terk edilmiş izlenimi veren şehir merkezi, adeta hayalet şehir görüntüsü kazandı. Ancak yaklaşık 15 yıl önce ‘kente bir yabancı geldi’, işler değişti. Chicago’dan taşınan Belçika kökenli Amerikalı fotoğrafçı Jerome De Perlinghi’nin girişimleriyle bu yalnız şehir, uluslararası bir fotoğraf merkezine dönüştü.
Jerome De Perlinghi
De Perlinghi’nin kurucusu olduğu Eyes on Main Street isimli fotoğraf festivali, 11 yıl boyunca yüzlerce önemli ismi Wilson’da buluşturdu. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz efsanevi fotoğrafçı Sebastião Salgado’dan Martin Parr’a kadar birçok sanatçının eserleri bu festivalde yer aldı. Şehrin sokaklarına dev boyutlarda basılan fotoğraflar, her yıl 100 gün boyunca ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Festivalin dikkat çeken bir diğer ayağı ise misafir fotoğrafçı programıydı. Yedi yıl süren bu program kapsamında 24 farklı ülkeden 69 fotoğrafçı, birer ay boyunca Wilson’da kalarak şehri kendi gözlerinden belgeledi. Adeta unutulmuş bir kasabanın uluslararası bir sahneye dönüşümüne tanıklık ettiler.
Eyes on Main Street Fotoğraf Festivali, 11. yılında farklı bir yaklaşımla izleyici karşısına çıkıyor. Festival bu kez, doğduğu şehir Wilson’a bir teşekkür niteliği taşıyor. Geçmiş yıllarda misafir fotoğrafçı programına katılan 69 fotoğrafçının Wilson’da çektiği eserler, önümüzdeki 100 gün boyunca sanatseverlerle buluşacak.
Bu yılın öne çıkan bir diğer gelişmesi ise, 7 yıllık sürecin ürünü olan fotoğrafların “Eyes on Wilson” adıyla 400 karelik kapsamlı bir kitaba dönüştürülmesi. Kitap, festivalin Wilson’a olan vefa borcunu görsel bir hafızaya dönüştürerek taçlandırıyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Festival, 31 Mayıs’ta fotoğrafçılar ve ziyaretçilerin katılımıyla düzenlenecek geleneksel yürüyüşle başlayacak. Etkinlik süresince birçok fotoğrafçı, sunumlarıyla programa katkı sunacak. Bu yıl, sadece bir sergi değil, aynı zamanda bir anma ve teşekkür olarak da dikkat çekiyor.