Zamlı maaş hesaba yatmadan 15 dolar eridi: Asgari ücretliye kur darbesi

Zamlı asgari ücret cebe girmeden dolar karşısında 15 dolar eridi. Doğrudan 7 milyonun üzerinde çalışan ilgilendiren asgari ücret, açıklandığı gün 578 dolardı.

  • ü
  • 18 Ocak 2024
  • ü
  • Ekonomi

Zamlı asgari ücret hesaba yatmadan 15 dolar eridi. 2024 yılı net asgari ücret, 27 Aralık 2023 tarihinde 17 bin 2 TL olarak (578 dolar ) olarak açıklandı. Ancak TL, dolar karşısında ocak ayının başından bu yana her geçen gün değer yitiriyor. 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren yeni asgari ücrette buna bağlı olarak hızla eriyor.

Doların bugün (18 Ocak) gördüğü en yüksek seviye olan 30,18 TL üzerinden hesapladığında ise asgari ücret, 563 dolara denk geliyor. Böyle baktığımızda, yeni asgari ücret henüz çalışanın cebine girmeden yaklaşık olarak 15 dolar yani 453 TL değer kaybetti.

AÇLIK SINIRINA YAKIN, YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

TÜRK-İŞ’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Aralık 2023 sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘YAŞAM MALİYETİ’ ARTIYOR, ASGARİ ÜCRET ERİYOR

Buna göre, aralık ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ 14 bin 431 lira olmuştu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ 47 bin 9 lira olarak hesaplanmıştı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise, aylık 18 bin 796 lira olarak belirlenmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com