Yoksulun gıda enflasyonu zenginin iki katı

DİSK-AR en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunda gıda enflasyonunu yüzde 110 olarak hesaplarken, en yüksek gelir grubunda ise gıda enflasyonunu yüzde 51,1 olarak ölçtü.

  • ü
  • 03 Haziran 2024
  • ü
  • Ekonomi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada gelir gruplarına göre enflasyonun farklı olduğuna dikkat çekti.

“TÜİK, Mayıs 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 70,14 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran” ifadelerine yer veren DİSK-AR, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonunun yüzde 110,1 olduğunu açıkladı.

EMEKLİLERDE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 86,1

Açıklamada ayrıca TÜİK’in Haziran 2022’de madde sepeti fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi üzerine DİSK’in TÜİK’e karşı açtığı davaya rağmen madde sepeti verilerinin hâlâ yayımlanmadığına da değinildi.

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre resmi gıda enflasyonu ortalama yüzde 70,1 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 86,1 oldu.

Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 80 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 91,7 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 110,1 olarak gerçekleşti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ZENGİNLER ENFLASYONU DAHA AZ HİSSEDİYOR

“Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiği görülüyor” ifadelerine yer veren DİSK-AR, “Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com