Yeni Şafak’tan Mehmet Şimşek salvoları: ‘Ekonomide rasyonel çöküş’

İktidarına yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi Türkiye'de artan faizler ve üretim düşüşünü işaret ederek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i hedefe koydu. Gazetenin manşetten duyurduğu haberde, Şimşek'in ekonomi politikasının yetersizliğine vurgu yapıldı. 2 yıl öncesinin yani Nebati döneminin ekonomi politikaları övüldü.

  • ü
  • 26 Mayıs 2025
  • ü
  • Ekonomi

Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi, “Faiz arttı dolar yükseldi enflasyon azdı: Üretim düştü sanayi duruyor” haberiyle bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedef aldı.

Haberde Şimşek’in adı doğrudan anılmazken, ‘Ekonomi politikasında iki yıl önce yaşanan keskin makas değişimi’ ifadesi kullanılarak, Türkiye’nin son iki yıldaki ekonomi politikası sert eleştirilere tâbi tutuldu.

Şimşek, bundan tam 2 yıl önce; 4 Haziran 2023’te göreve gelmişti ve ekonomide “Rasyonel politikalara dönüyoruz” mesajı vermişti. Yeni Şafak’ın haberindeki vurgulardan biri “Ekonomide rasyonel çöküş” başlığı oldu.

NEBATİ DÖNEMİ ÖVÜLDÜ

Yeni Şafak’ın haberinde, yine doğrudan isim kullanılmasa da Şimşek öncesi ekonomi politikaları övüldü. Bahsedilen dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati idi.

Türkiye’nin Haziran 2023’ten önce yaşanan Covid-19 salgını, Rusya- Ukrayna Savaşı, 6 Şubat depremleri ve iki ayrı seçime rağmen düşük faiz sayesinde üretimini, istihdamını ve ihracatını artırarak büyümeye devam ettiği savunuldu.

Ülkenin ‘yaşanan onca olumsuz hadise karşısında tökezlemediği’ ileri sürülürken, son 24 aydır ‘yüksek faizle boğuştuğu’ kaydedildi ve şu ifadelere yer verildi: “Ekonominin önündeki tek engel olarak görülen yüksek faize dayalı Ortodoks para politikası, enflasyonla mücadelede istenilen sonucu vermek bir yana ülkeye ağır yük bindirdi.”

MERKEZ BANKASI YÖNETİMİ DE HEDEFTE

Haberde bankaların kârda, üreticilerin zararda olduğundan, mevcut ekonomi politikalarının Borsa’daki şirketlere zora soktuğundan, ekonomik büyümenin zayıfladığından, kaynakların yatırıma değil faizciye gittiğinden, imalatta kan kabı yaşandığından söz edildi.

Söz konusu başlıklar altında çeşitli verilere de yer verilerek, “Merkez Bankası yönetiminin daha önce dikkat çektiği durum resmen yaşanıyor” denildi. Mevcut yönetim, önceki yönetimin ‘korktuğunu başına getirmekle’ suçlandı.

YENİ ŞAFAK’IN İLK “EKONOMİ” MÜDAHALESİ DEĞİL

Yeni Şafak, özellikle Nisan 2025’ten beri Türkiye’nin ekonomi politikaları adı altında Merkez Bankası yönetimini ve Mehmet Şimşek’i birkaç kez gündemine aldı.

“Yüksek faize rağmen enflasyon yüzde 38” başlıklı manşetiyle çıktığında hedefinde yine aynı ekip vardı. Merkez Bankası’nın politika faizini 350 baz puan yükselterek yüzde 46’ya çıkardığı günün ertesinde, 18 Nisan’da ise Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası yöneticilerini “ekonomiye darbe vurmakla” suçladığı bir haber yayımladı.

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, özellikle faiz politikaları üzerinden yaptığı eleştirilerle, bazı başkanların görevden alınmasıyla sonuçlanan süreçlerde de etkili oldu.

Mart 2021’de TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltmesinin ardından, Yeni Şafak “Bu operasyonu kim adına çektiniz?” manşetiyle çıkarak Ağbal’ı hedef aldı. Bu eleştirilerin hemen ardından Ağbal görevden alındı ve yerine Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu atandı.

Benzer şekilde, Şubat 2024’te Hafize Gaye Erkan’ın TCMB Başkanlığı görevinden affını istemesiyle yerine Fatih Karahan atandı. citeturn0search5 Karahan’ın göreve gelmesinin ardından da Yeni Şafak, yüksek faiz politikaları nedeniyle Karahan’ı eleştiren manşetler atmaya devam etti. Gazete, Karahan’ın enflasyon tahminlerini artırmasını “Tahmini artırdı suçu kamuya attı” başlığıyla duyurdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com