30 yaşındaki Filistinli anne Naeema, 23 Temmuz 2025'te Gazze Şehri'nin batısındaki Al-Shati mülteci kampında hasarlı evlerinde dururken, yetersiz beslenen 2 yaşındaki oğlu Yazan'ı kucağında taşıyor. 100'den fazla yardım kuruluşu ve insan hakları grubu Çarşamba günü, Gazze'de “kitlesel açlık” yayıldığı uyarısında bulunurken, ABD en üst düzey temsilcisinin olası bir ateşkes ve yardım koridoru için görüşmelerde bulunmak üzere Avrupa'ya gittiğini açıkladı. (Fotoğraf: Omar AL-QATTAA / AFP)
Gazze’de büyüyen insani kriz karşısında uluslararası toplumun sessizliğini bozan 109 sivil toplum kuruluşu, kitlesel açlığın yayılmakta olduğu uyarısında bulunarak kalıcı ateşkes ve engelsiz insani yardım talebinde bulundu. Öte yandan Hamas, Gazze’deki açlığı durdurmak amacıyla İsrail ve ABD büyükelçilikleri önünde üç gün sürecek küresel protestolar çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Oxfam ve Save The Children gibi önde gelen yardım ve insan hakları kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 109 STK, ortak bir bildiri yayımlayarak Gazze’de görev yapan sağlık çalışanlarının açlıktan tükenme noktasına geldiğini ve sivillerin yaşamsal bir felaketle karşı karşıya olduğunu duyurdu.
Açıklamada, “Doktorlar, özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında akut yetersiz beslenme oranlarının tarihi seviyelere ulaştığını bildiriyor. Salgın hastalıklar hızla yayılıyor, pazarlar boş, atıklar birikiyor ve insanlar susuzluk ile açlık nedeniyle baygınlık geçiriyor” ifadelerine yer verildi.
Gazze halkı açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. (Fotoğraf: Omar AL-QATTAA / AFP)
Açıklamada, Gazze’ye yapılan yardım sevkiyatının günde ortalama yalnızca 28 tırla sınırlı kaldığı ve bu miktarın, iki milyonu aşkın insana destek olmak için yetersiz olduğu vurgulandı. “BM öncülüğündeki insani yardım sistemi başarısız olmadı; çalışması engellendi” denilen bildiride, devletlerin daha fazla beklemeden harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
STK’lar, uluslararası topluma hitaben yayımladıkları çağrıda şu somut adımları talep etti:
Derhal ve kalıcı bir ateşkes ilan edilmesi,
Yardım ulaştırmadaki tüm bürokratik engellerin kaldırılması,
Gazze’ye kara geçişlerinin tamamının açılması,
Askeri kontrol altındaki dağıtım modellerine son verilmesi,
Tarafsız yardım kuruluşlarının desteklenmesi ve
İsrail’e yönelik silah ve mühimmat transferlerinin durdurulması.
Açıklamada, “Havadan yardım bırakmak ya da yetersiz yardım anlaşmaları sadece hareketsizliği gizleyen birer sis perdesidir. Bu sembolik jestler, devletlerin Filistinli sivilleri koruma yükümlülüklerinin yerine geçemez. Ortada kurtarılacak kimse kalmadan önce harekete geçilmelidir” denildi.