TÜSİAD, ekonomik istikrar için ‘ifade özgürlüğü, özgür medya’ istedi

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Özilhan: “Sivil toplumun önünün açılması, ifade özgürlüğü, özgür medya, akademik özgürlükler konuları da sık sık gündemimizde oldu."

  • ü
  • 08 Şubat 2024
  • ü
  • Ekonomi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan, Tuncay Özilhan enflasyon ve büyüme hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu. “Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir. Büyümenin kaynağını tüketime, kentsel ranta, verimliğe katkısı sınırlı projelere dayandırmak doğru değildir” diyen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Özilhan, ifade özgürlüğü vurgusu yaptı: “Sivil toplumun önünün açılması, ifade özgürlüğü, özgür medya, akademik özgürlükler konuları da sık sık gündemimizde oldu.”

SİYASİ İSTİKRAR İÇİN AB ÜYELİĞİNİ HATIRLATTI

Türkiye’nin geçirdiği zorlu süreçlere değinen Özilhan, Avrupa Birliği üyeliğinin vazgeçilmez önemine, siyasi istikrar arayışının sürdüğüne ve terörle mücadelenin devam ettiğine dikkat çekti. Ekonomik durumun ve eğitim sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin makro ekonomik istikrar ve küresel ekonomideki payını artırma arayışının devam ettiğini ifade etti.

GECİKEN YAPISAL REFORMLAR

Özilhan, Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarına ve yapısal sorunlarına dikkat çekti: yüksek enflasyon, Türk Lirası’nın değer kaybı, düşük tasarruf oranları, cari açık, düşük verimlilik gibi. Bu sorunların çözümünün palyatif çözümlerle değil, yapısal reformlarla mümkün olacağını vurguladı.

NEDEN GEÇİM SIKINTISI VAR?

Özilhan, ekonomik büyümenin kaynağının sürdürülebilir olması gerektiğini, tüketim ve kentsel rant gibi unsurların uzun vadede Türkiye ekonomisine katkı sağlamayacağını belirtti. Ayrıca, ifade özgürlüğü, sivil toplumun önünün açılması, özgür medya ve akademik özgürlüklerin önemini hatırlattı.

EĞİTİM VE FIRSAT EŞİTLİĞİ MÜCADELESİ

Türkiye’nin eğitimde nitelik ve fırsat eşitliği sorunlarına çözüm bulması gerektiğini ifade eden Özilhan, son yıllarda eğitim sisteminde yapılan değişikliklere rağmen bu sorunların hala devam ettiğini belirtti. Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini, İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi gerektiğini de dile getirdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com