Türkiye’de gıda enflasyonu, OECD ortalamasının 10 katı: Mutfak alev alev

Ekim 2023'te Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki yüzde 67,2'lik artış, OECD ortalamasının yaklaşık 10 katı olarak kaydedildi.

Türkiye’de her geçen gün yeni bir ürün ya da hizmete zam geliyor. Vatandaşlar hayat pahalılığını takip edemez duruma geldi. Enflasyon artışı en çok gıda fiyatlarını vurdu. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası enerji krizi sebebi ile dünya genelinde artış gözlemlendi. Fakat yüksek enflasyondan en büyük payı Türkiye aldı.

Peki Türkiye’de market fiyatları son bir senede ne kadar değişti? En fazla gıda enflasyonu hangi ülkede?

TÜRKİYE ORTALAMANIN 10 KATI

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Ekim 2023 gıda enflasyonu verileri yayınladı. OECD bir önceki seneye göre gıda fiyatlarındaki artışı hesapladı. OECD verilerine göre Türkiye’deki gıda fiyatlarında 2022 Ekim ile 2023 Ekim arasında yüzde 67,2 artış gözlemlendi.

OECD ortalaması ise yüzde 6,7 olarak hesaplandı. Yani Türkiye’deki enflasyon oranı ortalamanın 10 katı çıktı. İkinci sırada ise yüzde 11,1 ile İzlanda takip etti. Ardından İzlanda’ya komşu başka bir ada ülkesi İngiltere 9,2 gıda enflasyonu hesaplandı.

AB ORTALAMASI OECD ORTALAMASINDAN DAHA FAZLA

Avrupa Birliği (AB) gıda enflasyonu ortalaması yüzde 6,8 hesaplandı. OECD ortalaması ise 6,7. Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesini oluşturan G7’nin ortalaması ise yüzde 3,9.

ÇİNDE FİYATLAR DÜŞÜYOR

Gıda enflasyonu eksi çıkan, yani gıda fiyatları düşüş gösteren tek ülke Çin oldu. Çin’de son bir senede gıda fiyatları yüzde 4,2 azaldı. Suudi Arabistan’da ise gıda enflasyonu 1,4 hesaplanırken Çekya’da 1,5 olarak hesaplandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com