Gıda fiyatlarındaki artış, düşük gelirli ailelerin temel besin maddelerine erişimini daha da zorlaştırıyor. Trading Economics’in 2024 yılı verilerine göre Arjantin, dünyanın en yüksek gıda enflasyon oranına sahip ülkesi oldu. Latin Amerika ülkesini İsrail işgâli altındaki Filistin takip ederken, Türkiye listenin 5. sırasında yer aldı. İşte ayrıntılar…
Gıda fiyatlarındaki artış, düşük gelirli ailelerin temel besin maddelerine erişimini daha da zorlaştırıyor, bu da sağlık sorunları ve yetersiz beslenmeye yol açıyor. Türkiye’de de bu durum giderek daha fazla endişe kaynağı haline geliyor. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, özellikle dar gelirli kesimleri zorluyor.
Peki, Güney Amerika’dan Afrika’ya, oradan da Orta Doğu’ya kadar, 2024’te gıda fiyatlarındaki artıştan en fazla etkilenen ülkeler hangileri?
Trading Economics’ten alınan en son verilere göre; tüm ülkeleri geride bırakan Arjantin, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 183’lük bir artışla karşı karşıya. Ülke ayrıca, gelecek yılın ikinci çeyreği için tahmin edilen yüzde 120’lik gıda enflasyonu ile dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip olacak.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre; Arjantin’in yüksek gıda enflasyonu, para biriminin değer kaybı, şiddetli kuraklıklar, ihracata olan bağımlılık, ekonomik istikrarsızlık ve siyasi huzursuzluk gibi bir dizi faktörden kaynaklanıyor.
Filistin, yüzde 115 ile gıda enflasyonunda ikinci sırada yer alıyor. Ancak, 2025’in ortalarına doğru bu oran dramatik bir şekilde yüzde 12’ye düşmesi bekleniyor. Diğer yandan, bir sonraki sekiz ülkeden altısı Afrika’da yer alıyor. Afrika ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olanlar, yüzde 105 ile Zimbabve ve yüzde 96 ile Güney Sudan.
Listenin 5. sırasında gıda fiyatlarında yıllık yüzde 45’lik bir artışlaTürkiye bulunuyor. Aynı zamanda, Malavi, Nijerya ve Angola gibi diğer Afrika ülkeleri, yüzde 34 ile yüzde 44 arasında değişen oranlarla karşı karşıya, bu da kıta genelindeki geniş çaplı gıda enflasyonunun bir göstergesidir.