TÜİK ile semt pazarı arasındaki makas açılıyor

CHP’li Aşkın Genç, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla yurttaşın pazarda karşılaştığı fiyatlar arasında büyük bir fark olduğuna işaret etti. TÜİK ile semt pazarı arasındaki fark giderek açılıyor.

  • ü
  • 27 Temmuz 2025
  • ü
  • Ekonomi

FOTOĞRAF: YASİN AKGÜL / AFP

Enflasyonun kontrol altına alınamaması ve hayat pahalılığı, yurttaşın cebini boşaltmaya devam ediyor. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2024 ve 2025 temmuz aylarına ait meyve-sebze fiyatlarını karşılaştırarak yaptığı çalışmada, dar gelirli yurttaşların alım gücünü zorlayan çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Nefes’te yer alan habere göre, CHP’li Genç’in fiyat araştırması, temel meyve ve sebzelerde bir yılda yaşanan sert artışları ortaya koydu. 2024’te 130 TL olan kirazın kilogram fiyatı bu yıl 600 TL’ye çıktı. Vişne 70 TL’den 220 TL’ye, şeftali 45 TL’den 120 TL’ye, üzüm 40 TL’den 110 TL’ye yükseldi. Sebzelerde ise domates 30 TL’den 50 TL’ye, semizotu 20 TL’den 35 TL’ye, taze fasulye 30 TL’den 50 TL’ye ulaştı.

Yaz sebzesi bamyanın fiyatı ise 150 TL’den 200 TL’ye yükseldi. Genç, “Gıda fiyatlarındaki artış oranları emekli ve asgari ücretli maaşlarının çok üzerinde. Bu tablo, yanlış ekonomi ve tarım politikalarının en somut sonucudur” dedi. Genç, fiyat artışlarının sadece piyasadaki dalgalanmalardan değil, hükümetin uyguladığı politik tercihlerden kaynaklandığını söyledi.

KİMSE İKNA OLMUYOR

Genç, resmi enflasyon verileriyle pazar ve hal fiyatları arasındaki farkın artık kamuoyunu ikna edemediğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu oranı ile yurttaşın markette ve pazarda karşılaştığı etiketler arasında makas açılmış durumda. Kiraz bir yılda yüzde 361 zamlanmışsa bu ülkede enflasyonun düşmediği ortadadır. İktidarın ‘kontrol altına aldık’ dediği ekonomi, vatandaşa kontrolsüz bir hayat pahalılığı olarak yansıyor.”

GIDA FİYATLARI MAAŞ ZAMLARININ ÖNÜNE GEÇTİ

Gıda fiyatlarındaki artışların özellikle sabit gelirli kesimler açısından ciddi bir geçim krizine dönüştüğünü vurgulayan Aşkın Genç, şunları söyledi:

“Net asgari ücret 22 bin 104 TL, en düşük emekli maaşı ise 16 bin 881 TL. Ancak kirazın yüzde 361, vişnenin yüzde 214, şeftalinin yüzde 166 oranında zamlandığı bir tabloda, maaş artışlarının halkın alım gücünü koruması mümkün değil. Maaşlar yıllık bazda yüzde 30–35 bandında artarken, temel gıdaların fiyatı 2–3 katına çıktı.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER