Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarının yapıldığı 2 Nisan günü, önceki güne kıyasla 2 katı değerde daha fazla alışveriş yapıldığı yönündeki açıklamasınındaki verilerin doğru olmadığı iddia edildi.
Bakan Bolat, alışverişi ve ticareti durdurma ve boykot çağrıları hüsranla neticelendiğini iddia ederek, “Hükümetimizin halkımızla birlikte bütünleşerek ticarete, milli ekonomiye ve esnaflarımıza sahip çıkma çabaları halkımız tarafından büyük bir teveccühle karşılandı. 2 Nisan Çarşamba günü 3 günlük Ramazan Bayramı tatilinin ertesi günü olmasına rağmen, halkımızın büyük çoğunluğu bayram arifesinde ve bayramda ciddi bir şekilde harcama yapmış olmalarına rağmen, boykot çağrılarını ve boykotçuları hüsrana uğratmak için esnafa, marketlere, alışveriş merkezlerine, lokantalara, kafelere, alışveriş yapmaya yoğun bir şekilde katılım gösterdiler. Bu çerçevede, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) tuttuğu istatistik verilerine göre; 2 Nisan tarihinde sadece 00.00 ile 17.00 saatleri arasında kaydı tutulan alışveriş işlem verilerine göre, 2 Nisan Çarşamba gününde, 1 Nisan Salı gününden 2 katı fazla tutarda alışveriş yapıldığı gözlemlenmiştir. 1 Nisan’da 14 milyar TL olan kart alışverişi miktarı, 2 Nisan’da 28 milyar TL’ye yükseldi” dedi.
Ekonomist Alaatttin Aktaş, Bakan Bolat’ın açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bankalararası Kart Merkezi yetkililerine sordum. BKM’nin dünkü alışveriş tutarına ilişkin bir açıklaması yok. Zaten BKM’nin web sayfasına giren herkes bu konuda bir veri bulunmadığını görebilir” ifadesini kullandı.
BKM kart harcamalarının aylık açıklandığını ve son verinin şubatta olduğunu belirterek, “Peki daha yeni veri yok mu, var. Merkez Bankası haftalık veri açıklıyor ve bu çerçevede mart ayının ilk üç haftasının verileri belli…
Buna göre ilk üç haftadaki tutar 1 trilyon 52 milyar lira. Yani günlük ortalama tutar 50 milyar lira. Şimdi basit(!) bir soru: 50 milyar liradan 28 milyar liraya iniş yüzde kaç artış demektir?” değerlendirmesinide bulundu.
w