Almanya'nın en büyük çelik üreticisi Thyssenkrupp, yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı ve bir tesisini kapatmayı planlıyor. Thyssenkrupp'un bu kararında özelikle Alman otomotiv endüstrisinde yaşanan sıkıntılar etkili oldu. Thyssenkrupp’ın çöküşü bütün Alman ekonomisini etkileyecek.
Thyssenkrupp Çelik şirketi yönetimi, çelik bölümünde toplam 11 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurdu. Plana göre 5 bin kadro tamamen silinecek, geri kalan 6 binlik istihdam ise taşeron firmalardan temin edilecek. Toplam 27 bin çalışanı olan Thyssenkrupp Steel’de yeni tasarruf programı her üç işten birini etkileyecek. Kreuztal-Eichen çelik işleme tesisi tamamen kapatılacak.
Almanya’nın batısındaki Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde bulunan küçük bir kasaba olan Kreuztal da kurulu Thyssenkrupp Çelik’in küçülmesi veya kapanması, sadece bu bölge için değil, aynı zamanda tüm Alman ekonomisi için ağır bir darbe olacak.
Thyssenkrupp Steel, Duisburg’daki çelik üretim kapasitesini 11,5 milyon tondan 9 milyon tonun altına düşürmeyi planlıyor. Grup, bunu başarmak için Duisburg’daki Hüttenwerke Krupp Mannesmann’ı (HKM) elden çıkarmak istiyor. Eğer satış mümkün olmazsa, buranın da kapanma tehlikesi var.
Bochum’daki tesis ise planlanandan daha önce, 2030 yerine 2027 yılında kapatılacak.
Thyssenkrupp Steel, Almanya’nın en büyük çelik üreticisi. DW Türkçe’nin haberinde ekonomi sosyoloğu Gerhard Bosch, çok sayıda başka iş kolunun bu gruba bağlı olduğunu, ayrıca şirket için üretim yapan pek çok küçük tedarikçi işletmenin bulunduğunu da hatırlatıyor. Duisburg-Essen Üniversitesi’nden profesör, on yıl boyunca Thyssenkrupp Steel Europe’un Denetim Kurulu üyeliğini yaptı.
Duisburg ve Bochum’un bulunduğu Ruhr bölgesi, zaten ekonomik açıdan sıkıntılı. Kömür ve çelik çağının sona ermesi bölgeye damgasını vurdu. Son kömür ocağı 2018 yılında kapatıldı. Bosch, Ruhr bölgesinde işsizliğin zaten yüksek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “İş kaybının Duisburg üzerinde de büyük bir etkisi olacaktır.”
Thyssenkrupp’un yanı sıra Almanya’da kısa vadede istihdam azaltmayı planlayan başka büyük kuruluşlar da var. Bunlar arasında otomobil üreticileri Volkswagen ve Ford ile teknoloji grubu Bosch da bulunuyor.
Tahminlere göre Almanya, bu yıl üst üste ikinci kez resesyona girecek. Alman ekonomisi büyük ölçüde ihracata bağımlı olduğundan, yurtdışından gelen talebin azalması açıkça fark ediliyor.
Thyssenkrupp Steel’de son yıllarda giderek artan bir üretim fazlası söz konusu. Bunun en önemli nedeni, Asya’dan çelik ithalatının çok daha ucuz olması. Buna ek olarak, daha önce üretilen çeliğin büyük bir kısmını satın alan otomotiv endüstrisi giderek zayıflıyor.
Bir diğer önemli zorluk ise iklim dostu çelik üretimine geçilmesinin planlanması. Thyssenkrupp, Duisburg’da dünyanın ilk hidrojenle çalışan yüksek fırınlarından birini inşa etmeyi planlıyor. Ancak fosil yakıt emisyonu olmadan üretilen yeşil çeliğin, piyasada kabul görüp görmeyeceği meçhul.