TCMB Başkanı Karahan: Otomatik pilotta değiliz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan politika faizine ilişkin kararları verirken "otomatik pilotta" olmadıklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendireceklerini kaydetti.

  • ü
  • 08 Şubat 2025
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporu toplantısında bu yılsonu enflasyon tahminini 3 puan birden artırarak yüzde 21’den yüzde 24’e yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yukarı yönlü revizyonun para politikasının etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklandığını dile getirerek “Bu bir gevşeme döngüsü değil faiz indirim döngüsü, sıkılığı koruyacak şekilde devam ediyoruz. Herhangi bir şekilde otomatik pilotta değiliz, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiririz. Veri odaklı temkinli gidiyoruz” diye konuştu.

Karahan, toplantı boyunca sık sık otomatik pilotta olmadıklarını yinelerken, ekonomistler ilk toplantıda enflasyon hedefinin yukarı yönlü revize edilmesini, işlerin biraz zorlaşmasının göstergesi olarak yorumladı.

HEDEF GÜNCELLEMESİ GEVŞEME SİNYALİ DEĞİL

Yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısı İstanbul’da yeni Merkez Bankası binasında dün gerçekleştirildi. Karahan, para politikasının etki alanı dışında unsurlardan kaynaklı gerçekleştirdikleri revizyonun ana unsurlardan biri TÜFE sepeti hizmet grubunun ağırlığındaki artış olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Bu değişiklik bir önceki tahminimizi 0.8 puan yukarı çekti. 2.2 puan tahmin güncellemesinin 0.5’i gıda enflasyondaki varsayımımızdaki işlenmemiş gıda kaynaklı. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanan 1.7 puanlık güncellemenin önemli kısmında ise sağlık muayene katılım paylarının artışı etkili oldu. Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor.”

FAİZİN GİDİŞATI ENFLASYONA BAĞLI

Yılsonu için enflasyonun orta noktası yüzde 24 alt nokta yüzde 19 ve üst nokta yüzde 29 olarak belirlediklerini, faiz indirimlerinin miktarının ya da sayısının enflasyon görünümünün gidişatına bağlı olacağını söyleyen Karahan, “ Enflasyon görünümünü bozmayacak, talep koşullarında tekrar bir gevşemeye sebep olmayacak şekilde hareket edeceğiz ve görünüm bozulması durumunda her türlü seçeneği, adımların büyüklüğünü değiştirmek ya da durmak da dahil olmak üzere değerlendiririz” dedi.

FAİZDE İHTİYATLI GİTMEK ÖNEMLİ

Karahan, parasal duruştaki sıklıkla telafi edileceği görünümü altında 2026 tahminini yüzde 12’de bıraktıklarını kaydederek sıkı duruşun enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini de vurguladı. Karahan, faiz indirimlerine 250 baz puanlarla devam edilip edilmeyeceği, pas geçilme ihtimalinin olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Faiz kararlarını verirken enflasyon gerçekleşmelerine ve ana eğilime bakıyoruz.

Yurt içi talepte dengelenme, fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Talep koşulları dezenflasyonist seviyede, son toplantıdan bu yana netleşen bir önemli gösterge enflasyon beklentileri… Reel sektör beklentileri bir önceki toplantıdan bu yana 6 puan, hane halkı beklentileri de 8 puan civarında düştü. Burada herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz, toplantıdan toplantıya gidiyoruz, veri odaklı gidiyoruz, belli bir alanımız olduğunu değerlendiriyoruz ama ihtiyatlı bir şekilde gitmek burada oldukça önemli.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

TCMB’nin döviz rezervlerinde geçen yıl gerçekleşen keskin toparlanma bu yıl da devam ederken, Karahan toparlanmanın bu yılın geri kalanında yavaşlayarak da olsa süreceğini belirtti.

TL’YE GÜVEN DEVAM EDECEK

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, döviz rezervlerinde bir hedef olup olmadığı sorusuna “Herhangi rezerv seviyesini hedeflemiyoruz” yanıtını verdi. Gelecek dönemde önemli faktörün yurt içi yerleşiklerin davranışı olduğunu düşündüklerini belirten Hatice Karahan, sıkı para politikası sürdükçe TL’ye güvenin de devam edeceği kanaatinde olduklarını kaydetti.

Karahan, ihracatçıların dövizlerinin yüzde 30’unu Merkez Bankasında bozdurma düzenlemesine ilişkin soruyu ise “Oran daha önce yüzde 40’tı. Bunu yüzde 30’a indirdik. Burada, döviz piyasasında arz-talep dengesinin sağlıklı olmasını, daha da sağlıklı bir hale kavuşmasını bekliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeniden gözden geçirebiliriz ama arz-talep dengesini izlememiz gerecek” şeklinde yanıtladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com