Süt üretimi alarm veriyor. TÜİK'in haziran ayı verilerine göre inek peyniri üretimi yüzde 3 azaldı. İçme sütü üretimi de yüzde 7,8 oranında düştü.
Süt ve süt ürünlerinde yaşanan fahiş artışın et fiyatını geçeceği öne sürüldü. Hayvancılık sektöründe yem ve mazot fiyatının yükselmesi, çiftçinin maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalması, süt üretiminin geleceğini tehdit ediyor. Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt fiyatı 14 TL olmasına rağmen çiftçiler sütlerini belirlenen fiyattan satamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri inek peyniri üretiminin yüzde 3 azaldığını ortaya koyarken içme sütü üretimi yüzde 7,8 azaldı.
Karar’dan Merve Şişman’ın aktardığına göre; Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlar kırsal bölgedeki çiftçiyi kurtarmıyor. Uzmanlar tüketicinin süt ürünlerindeki pahalılıkla karşılaşmasını yakın zamanda peynirin etten daha pahalı olabileceğini söylüyor.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu da süt fiyatlarının artık maliyetlerin altına inmeyeceğini ve 3 ayda bir güncelleneceğini duyurdu. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) devrede olduğunu belirten Solakoğlu, ESK’nın süt fazlalığı durumunda piyasadan alım yaparak sütün ihracata yönlendirileceğini söyledi.
Süt ve süt ürünlerinde yaşanan fahiş artışın et fiyatıyla yarışabileceğine vurgu yapan Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Üyesi Ömer Fethi Gürer de yaptığı değerlendirmede, “Son dönemde süt ve süt ürünleri üretiminde yaşanan maliyet artışları, bu ürünlerin gelecekte etten daha pahalı hale gelmesine yol açabilecek ciddi riskler taşıyor. Hayvancılık sektöründe yem maliyetlerinin hızla yükselmesi, çiğ süt fiyatlarında yeterli artışların sağlanamaması ve süt üreticilerinin zarar etmesi gibi faktörler, süt üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir.” ifadesini kullanarak şunları söyledi:
“Üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte, süt ürünlerinin piyasa fiyatları da kaçınılmaz olarak yükselmektedir. Nitekim, son yıllarda peynir, yoğurt gibi temel süt ürünlerinin fiyatlarında ciddi artışlar gözlemlenmiştir. Et, özellikle kırmızı et, genellikle daha pahalı bir protein kaynağı olarak kabul edilirken, süt ve süt ürünlerinin daha uygun fiyatlı olması beklenir. Ancak, süt ürünlerindeki bu hızlı fiyat artışı, yakın gelecekte peynir ve yoğurt gibi ürünlerin etten daha pahalı hale gelmesine yol açabilir.”
TÜİK, süt ve süt ürünleri üretimiyle ilgili en son haziran ayında veri paylaştı. TÜİK’in raporunu göre, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 3 azaldı. İçme sütü üretimi de yüzde 7,8 azaldı.
Öte yandan TÜİK, hayvansal ürün fiyatlarıyla ilgili en son 2021 yılının verilerini paylaştı. TÜİK, bu konuya ilişkin 3 yıldır herhangi bir açıklama yapmadı. TÜİK’in ‘Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2021’ adıyla yayımladığı verilerde hayvansal ürünlerden inek sütü fiyatının 2020 yılına göre yüzde 25,77 arttığını belirtti. Hayvansal ürünlerden, 2021 yılında bir önceki yıla göre keçi sütü fiyatında yüzde 26,45 ve koyun sütü fiyatında yüzde 38,45 artış gerçekleşti.