Şubat enflasyonunu gören ABD bankaları faiz beklentilerini değiştirdi

Üç ABD bankasından ise TCMB'nin faiz politikasına dair yeni tahminler geldi. TL varlıklarda değer kaybı görülürken risk primi ve tahvil faizleri arttı.

  • ü
  • 05 Mart 2024
  • ü
  • Ekonomi

Şubat enflasyonunun beklentilerin çok üzerinde çıkması piyasaları sarstı. ABD’li yatırım bankası JPMorgan, tüketici enflasyonunun şubatta beklentileri aşmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50’ye çıkarmasını bekliyor.

JPMorgan, daha önce TCMB’nin politika faizini yüzde 45’e yükselttiği faiz artışıyla faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 65,74’lük beklentiyi aştı. TÜFE şubatta aylık bazda ise yüzde 4.53 arttı. Reuters anketindeki beklenti yüzde 3,70’ti.

JPMorgan yayımladığı araştırma notunda, “Manşet enflasyon şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2’nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8’in çok üzerinde gerçekleşti” dedi.

GOLDMAN SACHS: FAİZ ARTIŞI RİSKİ ARTTI

Bugünkü enflasyon verisinin ardından değerlendirme yapan bir diğer ABD bankası Goldman Sachs oldu. Açıklamada, “Beklenenden yüksek enflasyon ve aralık sonundan bu yana devam eden sermaye çıkışları göz önüne alındığında, bugünkü rakamlar TCMB’nin faizleri daha da artırma riskini artırmaktadır” denildi.

Şubat ayındaki yüksek enflasyon rakamının mekanik olarak 2024 yılsonu enflasyon tahminlerini yıllık %30’dan yıllık %33’e yükselttiğini de belirten Goldman Sachs, “Ancak buna rağmen, Türkiye enflasyonuna ilişkin yapıcı görüşlerimizi koruyoruz” dedi.

CITIBANK: TCMB DURUŞUNU GÖZDEN GEÇİREBİLİR

Bugün değerlendirme yayımlanan bir diğer ABD bankası Citi, “TCMB’nin duruşunu yılın ikinci yarısında veya daha önce gözden geçirmesine yol açabilecek bir senaryoyu tamamen göz ardı edemeyiz” dedi.

ŞUBAT AYI ENFLASYON VERİSİ PİYASALARI SARSTI

Öte yandan, enflasyonun beklentiyi aşması piyasadaki birçok göstergeyi olumsuz etkiledi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bugün yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederken, bankacılık endeksindeki günlük düşüş yüzde 3,3’e ulaştı.

HEM DOLAR HEM EURO DEĞER KAZANDI

Dolar/TL’de günlük artış oranı bugün normalin ötesine geçerken kurda 31,57 seviyesi görüldü.

Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) de bugün 310 baz puana yükselirken, TL tahvil faizleri de arttı. İki yıllık gösterge tahvil faizi bugün yaklaşık 2 yüzde puanlık artışla yüzde 47’nin üzerine çıktı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com