Şirketlere ‘kuvvetli şüphe’ kayyımı yasalaştı

Muhalefet partilerinin, Anayasa’ya aykırılık eleştirileri nedeniyle 9. Yargı Paketi’nden çıkartılan TMSF’nin şirketlere kayyım olarak atanmasına ilişkin düzenleme, en düşük emekli zammı torbasına atılarak yasalaştırıldı.

  • ü
  • 05 Şubat 2025
  • ü
  • Ekonomi

Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Türk Ceza Kanunu ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında belirlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı nedeniyle şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyım atanmasına karar verildiği takdirde 5 yıl süreyle kayyım olarak atanabilecek.

GENEL KURUL YETKİLERİ TMSF’YE GEÇECEK

Şirketlerin genel kurul yetkileri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın TMSF tarafından kullanılacak. Bu şirketler veya malvarlığı değerleri TMSF gözetiminde, TMSF’nin atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun olarak ve basiretli bir tacir gibi yönetilecek.

Bu şirketlerin veya malvarlığı değerlerinin mali durumu, ortaklık yapısı, piyasa koşulları veya diğer sorunları nedeniyle şirketin veya varlıklarının ya da malvarlığı değerlerinin kısmen veya tamamen satılmasına veya feshi ile tasfiyesine TMSF tarafından karar verilebilecek.

SATIŞTA SAHİPLERİN RIZASI ARANMAYACAK

Satış ve tasfiye işlemlerinde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmayacak. Satıştan elde edilen gelirden şirket veya malvarlığı değerlerinin borçları ödendikten sonra kalan tutar, şirket veya malvarlığı değerlerinin işlerinde kullanılabilecek.

DDK VAKIFLARI DA DENETLEYECEK

Kanunla, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda düzenlemeye gidiliyor. Devlet Denetleme Kurulu (DDK), kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Diğer bir düzenlemeye göre; EÜAŞ, TETAŞ’ın taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek; elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat ile enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com