Şirketler yurtdışına borçlanıyor

Merkez Bankası verilerine göre şirketlerin net döviz pozisyon açığı Ekim 2024 itibariyle bir önceki yıl sonuna kıyasla yüzde 62,8 artarak 132.3 milyar dolara çıktı.

  • ü
  • 06 Ocak 2025
  • ü
  • Ekonomi

Hem yabancı para kredilerin daha cazip olması hem de yurtdışından borçlanmanın uygun maliyeti reel sektörün 2024 yılında bu kanallardan borçlanmasını artırmasını sağladı.

Merkez Bankası verilerine göre finans dışı kesim yani reel sektörün Ekim 2024 itibariyle net döviz pozisyon açığı 132.3 milyar dolara yükseldi. Bu Mayıs 2020’den bu yana görülen en yüksek seviye.

FİRMALAR DIŞ KREDİYE YÖNELDİ

Türkiye’de 2018 yılına kadar özel sektörün yabancı para borçlanmaları yüksek seyrediyordu. Sonrasında ise uygulanan politikalar nedeniyle her yıl kurdaki sert yükselişler ve uygulanan düşük faiz yabancı para yerine özel sektörü TL krediye yöneltti ve döviz pozisyon açığı geriledi. Ancak o süreç geçen yılla birlikte sona erdi. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından döviz borçlanma yüksek TL faizleri nedeniyle çok daha cazip hale geldi. Bu da özel sektörün döviz yükümlülüklerinin hızla artmasına neden oldu.

BİR AYDA 960 MİLYON DOLAR ARTTI

Merkez Bankası verilerine göre, ekim itibariyle reel kesimin döviz varlıkları eylüle göre 1.5 milyar dolar düşüşle 165 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde yükümlülükler ise 544 milyon dolar düşüşle 297.4 milyar dolar oldu. Böylece ekim ayı itibariyle reel sektörün net döviz pozisyonu açığı 132.3 milyar dolara yükseldi ve eylül ayına göre 960 milyon dolar artış gösterdi. Bu rakam Mayıs 2020’den bu yana en yüksek döviz pozisyonu açığı oldu. Mayıs 2020’de döviz açığı 133.4 milyar dolardı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com